IZBEGNITE ŠEĆERE: Obratite pažnju na "prerušene" namirnice

Izbegavanje čokolade, krofni i drugih poslastica je stvar odluke, a do problema može doći ukoliko kroz druge namirnice unosimo mnogo šećera koji nisu odmah uočljivi.

- Nemamo apsolutno nikakvo biološko opravdanje za unošenje toliko šećera u organizam. Iako bi ljudi trebalo da konzumiraju najviše sedam čajnih kašikica šećera dnevno, najčešće ga pojedemo duplo više - rekla je nutricionista Sara En Meklin za "Harper's Bazaar".

Mnogo je "prerušenih" namirnica.

- Danas mnogi prehrambeni proizvodi sadrže dodatni šećer i oduzimaju im se masnoće kako bi proizvod bio ukusniji. To nas i čini gladnijima jer u njima nema masti - objasnila je Meklinova.

Ovo su samo neke od takvih namirnica:

Preliv za salatu

Ako se trudite da se zdravo hranite pa tokom pauze radije posežete za salatom umesto za nezdravim sendvičem, imamo loše vesti za vas. Sledeći put kada budete na svoju salatu stavljali preliv, pazite jer oni najčešće sadrže kašiku šećera u sebi.

Jogurt

Iako neki jogurti sadrže i svoje prirodne šećere, mnogi proizvođači stavljaju dodatne, industrijske zaslađivače. Čak i nemasni jogurt sa ukusom može imati 17 do 33 grama šećera, što je otprilike kao jedna čaša sladoleda od čokolade. Neverovatno, zar ne?

Maslac od kikirikija

Zavisi koji najradije kupujete, ali i maslac od kikirikija takođe može sadržati šećer.

Zobene pahuljice

Iako su izvor zdravih vlakana, ako kupujete zobene pahuljice sa ukusom voća, znajte da one imaju između deset i 15 grama šećera po pakovanju. U svoj doručak radije dodajte sveže voće.

Kečap

Samo jedna kašika vašeg omiljenog umaka ima oko četiri grama šećera.

Izvor: B92
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još