Zbog poplava u Srbiji više komaraca nego ranije

BEOGRAD, 7. avgusta 2010. (Beta) - Veći broj komaraca u Srbiji ovog leta rezultat je poplava i meteoroloških uslova, a tretmani za njihovo suzbijanje su efikasni i sprovedeni na vreme, tvrde predstavnici nadležnih institucija.

U Beogradu se komarci prskaju po metodologiji preporučenoj od Svetske zdravstvene organizacije, koja se primenjuje i u drugim evropskim zemljama, rekli su za agenciju Beta predstavnici Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Olivera Vukićević, iz tog sekretarijata, rekla je da se larve komaraca u Beogradu suzbijaju od marta, ali da nisu postignuti zadovoljavajući rezulati i da je konstatovano povećanje broja komaraca u odnosu na prethodne godine.

"Do sada smo tretirali 7.000 hektara sa zemlje i 3.000 hektara iz aviona. I pored svih preduzetih tretmana rezultati nisu zadovoljavajući, jer je ova godina specifična po čestim smenjivanjima sunca i kiše, kao i poplavama, a to sve pogoduje razvoju komaraca", navela je Olivera Vukićević.

Prema njenim rečima, članovi stručne komisije grada, na osnovu prognoza o brojnosti komaraca Instituta za pesticide i zaštitu životne sredine i Poljoprivrednog fakulteta, pripremaju operativne planove, utvrđuju pravce za prelete aviona i trase za kretanje ekipa koje tretman obavljaju uređajima sa zemlje.

Profesor na katedri za pesticide beogradskog Poljoprivrednog fakulteta Petar Vukša izjavio je da metode koje se koriste za suzbijanje komaraca u Beogradu nisu štetne za ljude i životinje, ali da ih ipak treba unapređivati.

Pogledajte još