"SAN O MILENI": Dokumentarna predstava o Mileni Pavlović Barilli

Milena Pavlović Barilli slikarka, poetesa, scenografkinja, ilustratorka, preteča savremene multimedijalne umetnice centralna je tema predstave "San o Mileni".

Predstava "San o Mileni" nastala je iz dokumentarnog istraživanja biografije slikarke u kontekstu socijalnog političkog koncepta međuratnog perioda dvadesetog veka u kom je živela.

Dramaturšku matricu predstave čine pisma, dokumenta, kritike, dnevnički zapisi, analitički tekstovi.

Predstava definiše najvažnije životne događaje Milene Pavlović Barilli prelamajući je kroz prizmu njenih remek dela – zato predstava govori o Mileni jezikom simbola njene umetnosti.

Video rad formulisan je tako da pokriva pregršt likovnih reprodukcija, te skenova dokumenata i pisama umetnice.

Životni, emotivno racionalni, spoznajni te karijerni usponi i padovi slavne umetnice problematizuju i pokreću večite teme umetničkog puta ili puta u umetnosti – traganje, ostvarenje, život uslovljen tržištem, umetnost u raljama kapitalizma, umetnička sloboda, dihotomija nasleđa, tragika istorijskih okolnosti, svemir pojedinca, politički autizam, sudar lokalnog i globalnog, međuzavisnost ličnog i kolektivnog.

Predstava je edukativni, visoko poetizovani zapis o životu i delu jedne od najzanimljivijih lokalnih umetnica koja je stekla svetsku slavu.

Režiju i dramaturgiju komada potpisuje Jelena Bogavac; istraživač, stručni saradnik i kompozitor bio je Miodrag Kovačević, za audio i video doživljaj zadužen je Igor Marković, a scena i kostimi povereni su Aleksandru Kovačeviću. Za scenski pokret pobrinula se Aleksandra Veljković, a predstava je rađena u produkciji i organizaciji Tijane Višković.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.