HODANJE KAO PREVENTIVA MNOGIH BOLESTI: Kakve blagodeti donosi 15 minuta šetnje dnevno?

- Ne možemo ostati večno mladi, ali možemo da odložimo dan kad ćemo početi da starimo, i produžiti svoj životni vek. Redovno vežbanje vam 'kupuje' između tri i sedam godina života. To je i prirodni 'antidepresiv', poboljšava kognitivne funkcije, a ima dokaza koji ukazuju da može da uspori i pojavu demencije - kaže dr Sandžaj Šarma iz Univerzitetske bolnice Sent Džordž u Londonu.

Istraživanje sprovedeno na Harvardu tokom kojeg su proučavani efekti hodanja na kardiovaskularno zdravlje pokazalo je da:

- osobe koje pešače 14 kilometara nedeljno imaju za 22 odsto nižu stopu smrtnosti
- 30 minuta hoda dnevno vodi do smanjenja rizika od koronarne bolesti arterija za 18 odsto
- hodanje tri sata nedeljno snižava rizik od smrti kao posledice kardiovaskularnih bolesti i infarkta za 35, a od moždanog udara za 34 odsto

Šta još možete da očekujete ako pešačite svakog dana?

Niži rizik od dijabetesa

Istraživanje sprovedeno na Harvardu pokazalo je da žene koje šetaju pola sata dnevno imaju za 30 odsto niži rizik od dijabetesa. Osim toga, hodanje nam pomaže da se oslobodimo opasnih masnih naslaga na stomaku, koje podižu rizik od dijabetesa.

Snižava rizik od Alchajmerove bolesti

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Virdžinije pokazalo je da muškarci starosti između 71 i 93 godine, koji su hodali više od 500 metara u toku dana, imali su za oko 50 odsto niži rizik od Alchajmerove bolesti i demencije u poređenju sa onima koji su hodali manje.

Snižava povišen krvni pritisak

Istraživanja su pokazala da hod umerenog tempa snižava rizik od povišenog krvnog pritiska.

Popravlja varenje

Hodanje podstiče rad sistema organa za varenje.

Izvor: B92
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još