Predstavljen pretprogram jubilarnih 70. Dubrovačkih letnjih igara

Pretprogram 70. Dubrovačkih letnjih igara, koje će se tradicionalno održati od 10. jula do 25. avgusta na dvadesetak ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika, javnosti su predstavili upravnica Dubrovačkih letnjih igara Dora Ruždjak Podolski, njen pomoćnik za dramski program Saša Božić, pomoćnik za muzički program Tomislav Fačini i pomoćnica za inovativne kulturne prakse Karolina Rugle te direktorka Ivana Medo Bogdanović u subotu, 2. februara u Festivalskoj palati, u sklopu Feste svetoga Vlaha i Dana grada Dubrovnika. Svoju podršku je u ime Grada Dubrovnika izrazila zamenica gradonačelnika Jelka Tepšić te u ime Dubrovačko-neretvanske županije Žaklina Marević, zamenica župana.

Jedan od najstarijih i najprestižnijih evropskih festivala, koji je još od davne 1956. godine član Evropske udruge festivala, naredne sezone će u svojoj velikoj, sedamdesetoj godišnjici, u 47 dana trajanja, brojnoj domaćoj i inostranoj publici predstaviti više od 80 dramskih, muzičkih, baletskih, filmskih, folklornih i drugih izvedbi. Svoj konceptualni okvir sedamdesete Dubrovačke letnje igre zasnivaju na krilatici "Mitovi grada".

- Program objedinjuje najkvalitetnije hrvatske umetnike, vrhunska gostovanja inostranih umetnika, rastvarajući mitologiju evropskog kulturnog nasleđa, mitove Dubrovnika i mitove samog festivala uz propitkivanje prošlosti i budućnosti ambijentalnosti te negovanje suodnosa tradicije i modernosti. Vlastita produkcija ostaje i dalje nezaobilaznom okosnicom dramskog programa, potvrđujući nacionalni, kulturni i istorijski identitet koji su Dubrovačke letne igre gradile tokom svog dugogodišnjeg postojanja, uz negovanje modela Festivalskog dramskog ansambla kao specifikuma – uvodno je naglasila Dora Ruždjak Podolski.

Sedamdesete Dubrovačke letnje igre biće svečano otvorene u sredu, 10. jula 2019. ispred crkve sv. Vlaha prema scenariju i u režiji upravnice Igara Dore Ruždjak Podolski i njenog pomoćnika za dramski program Saše Božića, a uz nastup Orkestra Državne opere Donje Saske iz Hanovera, koji je zasigurno jedan od najboljih evropskih orkestara, i Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić pod dirigovanjem maestra Ivana Repušića i uz učešće Festivalskog dramskog ansambla.

Prvi premijerni dramski naslov godine biće jedna od najpoznatijih tragedija velikog Vilijama Šekspira "Hamlet" u režiji Paola Mađelija koji će Festivalski dramski ansambl igrati na mitskom Lovrjencu od 27. do 31. jula. Paolu Mađeliju, reditelju nekih od čuvenih predstava Igara poput "Feničanki" i "Grižule", ovo je prva režija na Igrama nakon 2006. godine kada je na Medarevu postavio "Ptice" prema Aristofanu. Plejadi slavnih glumaca koji su na dubrovačkom Elsinoreu igrali danskog kraljevića, Danielu Dej Luisu, Dereku Jakobiju, Radetu Šerbedžiji, Goranu Višnjiću i drugima, ovog leta pridružiće se Frano Mašković. U avgustu publiku očekuje premijera "Geraniuma" u režiji Marine Pejnović prema pripovetki Iva Vojnovića te pripovetki "Otok" iz zbirke "Molitva na šetalištu" Antuna Šoljana. Usedelicu Maru igraće Doris Šarić Kukuljica. Podstaknuti lanjskim uspehom programa za decu, Igre za svoje sedamdeseto izdanje pripremaju praizvedbu muzičkoo-scenskog dela "Mali princ" u atriju Kneževa dvora, koje će prema najpoznatijem delu proslavljenog francuskog pisca Antoana De Senta Egziperija komponovati i dirigovati Ivan Josip Skender, a režirati Hrvoje Korbar.

Festivalska publika će i ovog leta moći da pogleda izbor iz proze Ranka Marinkovića "Pod balkonima" u režiji Darija Harjačeka i dramatizaciji Vedrane Klepice i reditelja predstave. Nataša Kopeč dobitnica je Orlanda za najbolje umetničko ostvarenje u dramskom programu 69. Igara upravo za ulogu Olive u predstavi "Pod balkonima" smeštenoj u park kampusa Sveučilišta u Dubrovniku.

Dramski program 70. Igara uključuje i gostovanja najboljih recentnih hrvatskih dramskih predstava, pa će tako Rene Medvešek u parku Gradac za dubrovačku publiku postaviti hit predstavu "Tko pjeva zlo ne misli" Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Inspisan scenarijem Kreša Golika za jedan od najgledanijih filmova u istoriji hrvatske kinematografije, nastalom na temelju "Dnevnika maloga Perice" Vjekoslava Majera iz 1942. godine, Medvešek je režirao pozorišni potpouri koji rekonstruiše izumirući dobri duh Zagreba. Ova predstava sledi evropsku pozorišnu praksu koja kultne filmove tretira kao kulturno blago kako bi nadahnula nove generacije gledalaca.

Ljubitelje baleta na 70. Igrama očekuje balet u dva čina "Četiri godišnja doba" u koreografiji Ilije Živoja na muziku Maksa Rihtera prema Vivaldiju i izvođenju jednog od najboljih svetskih baleta, ruskog Marijinski teatra, čije gostovanje predstavlja jedinstven nacionalni i regionalni događaj. Ekskluzivan plesni program je i komad za četiri plesača "A Love Supreme", nastao na muziku Džona Koltranea po čijem poznatom jazz albumu ples nosi ime. Koreografiju potpisuju slavna Ana Teresa De Kirsmaeker i Salva Sanchis, a produkciju jedan od najuglednijih evropskih ansambala, belgijski "Rosas".

Muzički program 70. Igara donosi velika imena i izuzetne programe, a otvoriće ga 11. jula 2019. veliki gala koncert Orkestra Državne opere Donje Saske i Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić s vrsnim solistima – sopranistkinjom Evelin Novak, mecosopranistkinjom Khatunom Mikaberidze, tenorom Tomislavom Mužekom i bas-baritonom Tobiasom Schabelom, pod dirigentskom palicom Ivana Repušića, na otvorenoj festivalskoj pozornici ispred crkve sv. Vlaha, a izvešće Betovenovu "Devetu simfoniju".

U saradnji sa fondacijom "Caboga Stiftung", uslediće koncert nagrađivanih i međunarodno priznatih umetnika bas-baritona Krešimira Stražanca uz pratnju pijanista Danijela Detonija u letnjikovcu Bunić Kaboga 12. jula. Zagrebački solisti nastupiće 14. jula u atrijumu Kneževog dvora s pijanistkinjom Martinom Filjak koja svojom istovremeno strastvenom i lirskom svirkom te tehničkom perfekcijom redovno oduševljava međunarodnu javnost i kritiku. Zagrebački solisti će ovim nastupom proslaviti svoj stoti nastup na ovoj manifestaciji. Festivalskoj publici će se u na ovom mestu predstaviti i Ansambl Esperanza, kao i Zagrebački kvartet koji ove godine slavi svoju stotu godišnjicu rada, a na Igrama će nastupiti s virtuoznom na klasičnoj gitari Anom Vidović. U Dvoru će nastupiti i Dubrovački simfonijski orkestar pod dirigentskom palicom Franca Antona Kragera i s istaknutim solistom, trubačem Hakanom Hardenbergerom koji je nastupao s najvećim svetskim sastavima, a odlikuju ga fenomenalna izvođenja i neumorna inovativnost. Orkestar će na Igrama nastupiti i s dirigentom Ivom Lipanovićem te violinistkinjom Katarinom Kutnar. Slavna pijanistkinja Juja Vong kojoj je ovo prvi nastup u Hrvatskoj i klarinetista Andreas Otensamer koji je lane oduševio dubrovačku publiku, izvešće zajednički program u Dvoru 6. avgusta. Poseban interes festivalske publike uobičajen je za koncerte velikog pijaniste Iva Pogorelića, koji će na Igrama nastupiti i u godini jubileja, i to 18. avgusta, te izvesti Bahovu "Englesku suitu br. 3", Betovenovu "Sonatu br. 11", Šopenovu "Barcarollu", te "Preludij op. 45" i Ravelovu trostavačnu kompoziciju "Gaspard de la nuit". Takođe, u atrijumu Kneževa dvora čuće se i muzika dubrovačkih letnikovaca, jedinstveni program koji publici donosi svih sedam simfonija i komorna dela Luke Sorkočevića. Hrvatski barokni ansambl nastupiće uz dirigenta Hervaa Nikueta. Jazz poslasticu na terasi tvrđave Revelin prirediće "Avishai Cohen Trio", jazz sastav poznat po nezaboravnim i neponovljivim koncertima, koji predvodi slavni basista, vokalni solista i kompozitor Avishai Cohen. Igre će 25. avgusta veličanstveno zatvoriti Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije kojim će dirigovati italijanski dirigent Enriko Dindo, uz još jednog Italijana, virtuoznog udaraljkaša mlađe generacije Simonea Rubina.

Tradicionalno, deo festivalskog programa biće nastupi Folklornog ansambla Linđo, kao i saradnja s dva filmska festivala pa će i dubrovačka publika uživati u najboljim filmskim ostvarenjima iz Pule i Motovuna. Uz filmove i izložbe, festivalsku publiku u sklopu popratnog programa očekuju brojni različiti programi uključujući i premijeru dokumentarnog filma "70 godina Igara" autora Vedrana Benića, a u koprodukciji Hrvatske radiotelevizije i Dubrovačkih letnih igara te trodnevni simpozijum "Future of Ambience".

- Program i finansijski plan 70. Igara koji iznosi 17,8 miliona kuna usvojeni su jednoglasno na sednici Veća održanoj 28. januara u Ministarstvu kulture. Proračun je za 5 miliona kuna veći od lanjskog plana, naime plan proračuna u februaru 2018. za 69. Igre iznosio je 12,8 miliona kuna. Za ovo značajno povećanje zahvaljujemo prvenstveno Gradu Dubrovniku koji je osigurao ukupno 6,5 miliona kuna programskih sredstava što je 103% više u odnosu na lane. Budžet je uvećan i za 700.000 kuna sredstava iz evropskih fondova koje su Igre dobile za projekte "Future Epics" i "Port of Dreamers". Na povećanje je uticao i prihod od vlastitih sredstava zahvaljujući donaciji fondacije Kaboga kao i brojnim sponzorima poput Mastercarda, Hrvatske elektroprivrede, Tele 2 i drugih – kazala je Ivana Medo Bogdanović.

Ulaznice za gotovo dvadeset različitih programa već su dostupne putem internet prodaje na servisu www.ulaznice.hr ili putem festivalskih stranica www.dubrovnik-festival.hr. Rezervacije za programe koji još uvek nisu u prodaji prima Ured prodaje na e-mail: sales@dubrovnik-festival.hr ili tel.: 020 326 107.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još