SBB traži licencu - za fiksnu telefoniju

Ministarka za telekomunikacije i informatičko društvo Srbije Aleksandra Smiljanić izjavila je juče da će druga licenca za fiksnu telefoniji na srpskom tržištu biti dodeljena nakon raspisivanja tendera. 

„Orijentacija Ministarstva jeste uvođenje konkurencije, ali istovremeno mora da se vodi računa o pružanju univerzalnog servisa, odnosno da svi građani imaju osnove telekomunikacione usluge po pristupačnim cenama“, kazala je ona na konferenciji za novinare povodom 100 dana rada ministarstva.
Smiljanićeva je navela da ministarstvo još nije dobilo zahtev kompanije SBB za dodelu licence za pružanje usluga fiksne telefonije, ali da je o tom zahtevu obaveštena iz medija. „Kompanije su obično zainteresovane za pružanje profitabilnih usluga, ali postoje i neprofitabilne, tako da postoji opasnost da Telekom Srbije izgubi prihode i bude onemogućen da pruža osnove usluge“, istakla je ona i dodala da je zbog toga u toku analiza tržišta. Smiljanićeva je kazala da je upoznata sa zahtevima kompanija za uvođenje telefonije preko Interneta (VoIP), što će biti omogućeno kada Republička agencija za telekomunikacije (Ratel) završi pravilnik o toj oblasti, čija je izrada u toku.

Pomoćnik ministra za telekomunikacije Slobodan Laketa kazao je da nove licence za fiksnu telefoniju neće biti izdate do kraja godine, ali da se novi operateri fiksne telefonije mogu očekivati u 2008. godini. On je naveo da SBB kao kablovski i intenet operater već ima mrežu preko koje u kratkom roku može da počne da pruža usluge telefonije, ali da je neophodno da pre dodele dozvole formira fond za univerzalne usluge. Laketa je dodao da je u toku i razmatranje planova za raspodelu frekvencija koje će omogućiti razvoj „vajmaks“ (WiMax) tehnologija, odnosno pružanja usluga fiksne telefonije bežičnim putem.
Kompanija SBB u ponedeljak je dostavila Ratelu zahtev za dodelu licence za fiksnu telefoniju.

Pogledajte još