Borisov: Srbija će učestvovati u izgradnji centrale Belene

SOFIJA, BEOGRAD, 8. avgusta 2010. (Beta) - Bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je da je na sastanku sa srpskim predsednikom Borisom Tadićem u Varni dogovoreno da Srbija učestvuje u projektu izgradnje nuklearne centrale Belene, kao i da gasovod Južni tok ide preko Dimitrovgrada.

Borisov je u intervjuu bugarskoj agenciji Fokus rekao da je od Tadića dobio čvrsta uveravanja da će Srbija učestvovati u tom projektu, ali je naveo da će cena izgradnje centrale u Belenama biti znatno veća od prvobitno planiranih četiri milijarde evra.

Premijer Bugarske kazao je da prethodna vlada u Sofiji, koja je procenila da će izgradnja centrale koštati četiri milijarde evra, nije uzela u obzir rast inflacije, konsultantske troškove od pola milijarde evra, kamate, kao i ni troškove izgradnje infrastrukture.

To bi sve zajedno, prema Borisovu, moglo da podigne troškove izgradnje na između šest i sedam milijardi evra. On je dodao da će Srbija, kada budu nađeni evropski strateški investitori i zatvorena finansijska konstrukcija, učestvovati značajnim delom u projektu.

Borisov je kazao da je sa Tadićem razgovarao i o tome na kom mestu bi gasovod Južni tok trebalo da uđe u Srbiju i istakao da je dogovoreno da to bude preko Dimitrovgrada, jer je to za Srbiju najbolje rešenje.

Pogledajte još