Zlatna krigla 007

Na finalu takmičenja "Zlatna krigla", održanom ove nedelje u Beogradu, videli smo kako sa stilom i osmehom, u pet minuta propisanog vremena, oprati čašu, natočiti pivo, skinuti penu, sipati pivo pod pravim uglom, poslužiti ga u ponovo opranoj čaši... 

Takmičenje, koje se od juna odvijalo u fazama, u čitavoj Srbiji, okupilo je 380 barmena koji su, u Pivarskoj akademiji "Apatinske pivare",  prošli obuku točenja piva. Do finala  u restoranu "Ruski car" u Beogradu, stiglo je 25 najboljih. Barmeni, koji su zadatke izvršili u predviđenom vremenu, poštujući sva pravila i u tome imali najviše stila i šarma -  osvojili su put u belgijski grad Lugano, na takmičenje "Stella Artois" u točenju piva, čija je tradicija duga deset godina. 

Takmičenje "Zlatna krigla" prvo je nacionalno takmičenje u točenju piva u Srbiji. "Apatinska pivara", pokrenula ga je sa idejom da, uz sopstvenu promociju, podseti da je točenje i konzumiranje piva umetnost i zabava. 

"Kada smo pre par meseci pokretali Zlatnu kriglu, očekivali smo da će se ova manifestacija pretvoriti u pravo druženje i dobar provod, gde će najvatreniji obožavaoci moći da upoznaju najviše standarde u točenju i serviranju  ’zlatnog’ napitka. Naša očekivanja su se u potpunosti ostvarila. Veliki uspeh koji je ’Zlatna krigla’ imala ove godine garantuju da će ova manifestacija postati tradicionalno okupljanje svih koji uživaju u kvalitetnom pivu, bilo da ga služe ili konzumiraju," rekla je Olivera Nikodijević, direktor marketinga Apatinske pivare

I, mada su pokreti takmičara bili veoma slični i svi su imali sličan tajming, razlike u finesama koje čine stil i dobrog barmena odlučile su o pobedniku (od gostiju festivala, bliskih takmičarima, čuli smo da je za barmena koji toči pivo važno mnogo toga i da se sve uči i vežba godinama). Tako je žiri koji su činili menadžeri Apatinske pivare i članovi Udruženja barmena i Udruženja pivara Srbije, odlučio  da je najbolji barmen Dragan Anđelković iz Mladenovca. Drugo mesto osvojio je Dragomir Marković iz Beograda, treće Mirko Sviljanski iz Novog Sada, četvrto Ivan Obradović iz Čačka, a peto Zoran Medović iz Novog Sada.

U donjoj sali restorana "Ruski car", odabranoj za takmičenje verovatno i zbog svoje prostranosti i dugačkog šanka, okupilo se puno predstavnika medija, gostiju, zainteresovanih... U priči o čitavom takmičenju Slavko Starčević, predsednik Udruženja barmena Srbije, zaključio je da su postavljeni novi standardi u barmenskom poslu kod nas i da se nada da će "Zlatna krigla" postati tradicionalno takmičenje.

Tekst: Jelena Jovanović
Foto: Marko Risović

Pogledajte još