Dva izvođenja Pučinijevih "Boema" u SNP-u

Čuveno Pučinijevo delo "Boemi" biće izvedeno u četvrtak, 7. februara, a potom i u subotu, 9. februara na sceni "Jovan Đorđević" u Srpskom narodnom pozorištu, s početkom u 19 časova.

Nije slučajno što su "Boemi" jedna od najomiljenijih operskih dela: dirljiva ljubavna priča o mladim pariskim umetnicima i izvanredno lepa muzika čuvenog italijanskog kompozitora Đakoma Pučinija... Slučajni susret jedne zimske noći menja sve za Mimi i Rodolfa, šaljući ih u duboki, romantični vrtlog koji donosi najomiljeniju ljubavnu priču opere – Pučinijeve "Boeme".

"Boeme" je postavio italijanski tim predvođen rediteljkom Katarinom Panti Liberoviči, diriguje Aleksandar Kojić, a u ulogama su: Stevan Karanac, tenor, kao gost (pesnik Rodolfo), Marko Pantelić, kao gost, bariton (slikar Marčelo), Nebojša Babić, bariton (muzičar Šonar), Goran Krneta, bas (filozof Kolin), Igor Ksionžik, tenor (stanodavac Benoa), Vladimir Zorjan (Alčindoro), Laura Pavlović (7. februara) / Danijela Jovanović (9. februara), sopran (Mimi), Darija Olajoš Čizmić, sopran (Mizeta). Učestvuju: Orkestar i Hor SNP, Dečji hor "Bajićevi slavuji" iz Novog Sada.

Kompozitor je za osnovu svojih "Boema" imao istoimeni roman francuskog pisca Anrija Miržea, odnosno potresnu priču o veselim i mladim pariskim umetnicima koji, uprkos siromaštvu i bedi u periodu između dva svetska rata, ne gube veru u ljubav. Uz neke od najpoznatijih arija Boema oživljava se nada i budi se istinska ljubav.

Izvor: Promo
Foto: SNP

Pogledajte još