Falsifikovana kikindska testenina „La Perfeta“

Falsifikati naših proizvoda javljaju se kako ovde tako i u državama u okruženju, naročito ako je reč o dobro prepoznatljivim artiklima, znanim i poštovanim na području bivše Jugoslavije.

Tako su ovih dana boraveći u Bosni i Hercegovini, u okviru poslovnih susreta u Bihaću i Banjaluci, predstavnici akcinarskog društva „Kikindski mlin“ iz Kikinde Petar Nikolić i Radenko Volaš u jednoj velikoj trgovini (naziv poznat redakciji lista i „Kikindskom mlinu“) u Bosanskoj Krupi pronašli testeninu na čijoj ambalaži stoji natpis da je proizvođač ova eminentna srpska firma. 

Ambalaža testenine je slična, i one kojima to nije poznato, može da navede na misao da kupuju proizvod od kikindskog brašna. No, prema rečima Petra Nikolića postoje i brojne razlike: „Širina pakovanja ambalaže je kraća od stvarne, var na vrećici je drugačiji i od industrijskog i pojedinačnog načina pakovanja, ton plave boje na vrhu i dnu ambalaže razlikuje se od kikindskog originala, kao i način stavljanja datuma koji je na kopiji utisnut na rubu vrećice, dok se na pravoj štampa na drugom mestu. Na pravoj testenini stoji podnaziv o kojoj se radi, dok na kopiji toga nema. Takođe, u pogledu sirovinskog sastava originalne kikindske testenine nema jaja u prahu kao što na kopiji piše, a tehnolozi su utvrdili da se i po obliku i kvalitetu falsifikovana testenina razlikuje. 

Zbog svega navedenog, Regionalna privredna komora Kikinda reagovala je kod Privredne komore Unsko−sanskog kantona, a „Kikindski mlin“ će preduzeti dalje korake radi zaštite svoje robne marke „La Perfeta“ − izjavio je komercijalni direktor Nikolić. („Pregled“)

Pogledajte još