VIŠI NIVO SVESTI GRAĐANA: U Srbiji srušeni tabui u vezi sa psihijatrijskim lečenjem

U Centru za mentalno zdravlje za godinu dana pregled je obavilo 4.600 osoba, od kojih je oko 1.300 imalo prvi susret sa stručnim licem iz domena mentalnog zdravlja.

Psihijatar i psihoterapeut Radmila Ristić Dimitrijević kaže da su srušeni određeni tabui u vezi sa psihijatrijom, te da je to uslovilo viši nivo svesti građana kad su u pitanju takve bolesti.

U tom zdravstvenom centru svakog dana bez uputa i zakazivanja, potpuno besplatno, oko 10 stučnjaka razgovara i rešava probleme pacijenata.

- Ljudi dolaze zbog različitih poremećaja, kao što su promene raspoloženja, strahovi, napetosti, anksioznost, opsesivno kompulsivni poremećaji, a nekada dolaze i zbog psihotičnih epizoda - rekla je dr Ristic Dimitrijević.

Pored individualnih seansi, u ovom centru održavaju se i grupne terapije.

Psihodramsku grupu vodi psihijatar i psihoterapeut Tamara Čavić Đurić, koja kaže da je cilj grupnih terapija da pacijenti na kraju sami mogu da se izbore sa svojim problemima.

- Pacijenti razgovaraju o onome što donose tog dana kao tegobu. Moderator grupe pokušava da uvidi koji su koreni tih problema i da specijalizovanim psihoterapijskim tehnikama pomogne da se problem razreši uz pomoć grupe i terapeuta - kaže Čavić Đurićeva.

Direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" Ivana Stašević Karličić kaže su individualne seanse i grupne terapije dostupne svim građanima koji imaju problem.

- Imamo ogromnu podršku države, odnosno Ministarstva zdravlja, koje je aktivno uključeno u naše programe i to nas dodatno motiviše da radimo više - rekla je direktorka.

Centar za mentalno zdravlje radi svakog radnog dana od 9 do 18 časova, pregledi se zakazuju, ali mogu se obaviti i bez zakazivanja, a u Centru o mentalnom zdravlju sugrađana brine desetak stručnjaka.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još