Jedinstven sistem za zaštitu građana

BEOGRAD, 10. avgusta 2010. (Beta) – Objedinjavanjem resursa ministarstava unutrašnjih poslova, odbrane i ekologije stvoren je Sektor za vanredne situacije sa oko 4.000 zaposlenih, čime je posle 55 godina počelo stvaranje jedinstvenog sistema zaštite građana u vanrednim situacijama, izjavio je načelnik sektora Predrag Marić.

Marić je agenciji Beta rekao da je urađena detaljna analiza rada lokalnih samouprava u Srbiji u slučajevima vanrednih situacija i da je lokalnim vlastima stavljeno do znanja da završe komunalne poslove do pocetka jeseni da bi se izblegla šteta od poplava.

“Mi ne želimo da budemo politkomesari koji idu po Srbiji, upiru prstom i ukazuju na propuste predsednika opština. Ove godine smo na diskretan način ukazivali gde nije rađeno kako treba i to ćemo i nastaviti”, rekao je Marić i istakao da je najvažnije delovati preventivno i da se sistem ne može poboljšati samo kaznama.

Marić je najavio da će sredinom oktobra Sektor za vanredne situacije MUP-a sa više lokacija biti premešten u novu zgradu na Novom Beogradu, nedaleko od zgrade Uprave carina.

Zakonom o vanrednim situacijama, koji je stupio na snagu 1. jula Sektor za vanredne situacije podeljen je na četiri uprave – preventivna zaštita, vatrogasno spasilačke jedinice, civilna zaštita i uprava za upravljanje rizicima, dok će peta jedinica biti Nacionalni trening centar za vanredne situacije.

Slični članciMore from author

Ostavite komentar

Your email address will not be published.