Neprihvatljive izmene penzionog zakona

KRUŠEVAC, 10.avgusta 2010. (Beta) - Savez samostalnih sindikata Srbije (ŠŠ) smatra neprihvatljivim utvrđivanje izmena i dopuna Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju bez njegovog razmatranja na socijalno-ekonomskom savetu i uvažavanja predloga i zahteva sindikata, izjavio je u utorak u Kruševcu predsednik ŠŠ-a Ljubisav Orbović.

On je kazao da će taj sindikat sprovesti sve aktivnosti kako bi pre donošenja Zakona bile unete izmene koje se tiču budućeg usklađivanja penzija, pomeranja starosne granice i penzionisanja bivših zaposlenih koji su proglašeni tehnološkim viškom.

Prema njegovim tvrdnjama, penzije će se do 2015. godine smanjiti za 25 odsto, dok će se starosna granica povećavati, posebno kada su žene u pitanju. On je zatražio da u Zakonu ostane takozvani zaštitni član koji penzionerima garantuje penziju ne manju od 60 odsto prosečne zarade.

"Ovakav stav podržale su i kolege iz drugih centrala sindikata sa kojima smo dogovorili zajedničke amandmane koje ćemo predstaviti poslaničkim grupama", rekao je Orbović i dodao da će ŠŠ, ako te aktivnosti ne budu dale očekivane rezultate, doneti odluka o daljim načinima sindikalne borbe.

Komentarišući privrednu situaciju u Srbiji, Orbović je rekao da je pravi trenutak da se izvrši pritisak kako bi se privreda pokrenula.

Pogledajte još