Fidelinka izgubila 6,7 procenata

Beogradska Agrobanka našla se među kompanijama sa najvećim rastom cene akcije, oko pet odsto, i među onim sa najvećim prometom, od 18,17 miliona dinara

Na Beogradskoj berzi u utorak je indeks najlikvidnijih akcija BELEX15 ostao na nivou iz prethodnog dana dok je opšti BELEXline oslabio za manje od pola procenta. Ukupan promet od 319,95 miliona dinara (četiri miliona evra), kao i promet u trgovini akcijama od 303,4 miliona (3,8 miliona), bio je dvostruko manji nego u prethodnom poslovanju.

Skroman promet, ali nešto veći nego dan ranije, registrovan je u trgovini obveznicama RS, od 16,4 miliona dinara (206,3 hiljada evra). U poslovanju je bilo aktivno 177 akcija i 46 ih je dobilo a 57 izgubilo na vrednosti. Najviše je poskupela akcija zrenjaninske prehrambene kompanije Dijamant, za 5,11 odsto, na 62.750 dinara, a promet je vredeo 2,19 miliona dinara. Beogradska Agrobanka našla se među kompanijama sa najvećim rastom cene akcije, za neznatno više od pet odsto, i među onim sa najvećim prometom, od 18,17 miliona dinara. I na listi akcija sa najvećim gubitkom čelnu poziciju drži prehrambena kompanija − subotička Fidelinka sa padom cene od 6,7 odsto, na 4.100 dinara, uz ukupan promet od 4,2 miliona dinara. Za po nešto više od tri odsto pale su cene akcija Čačanske banke, zrenjaninskog metalca Radijatora i zemunskog Ikarbusa dok je vrednosni papir vranjskog Simpa pojevtinio za 2,78 odsto.

Najveće interesovanje u kontinuiranom poslovanju, sudeći prema ostvarenom prometu od 19,7 miliona dinara, bilo je za akcije niške AIK banke a sledi holding Energoprojekt sa 19,4 miliona. U vanberzanskoj trgovini prometom od 23 miliona dinara izdvojio se Rudnik iz istoimenog mesta koji se bavi vađenjem rude i kamena. Vlasnike su promenile 2.093 akcije tog preduzeća a cena od 11.000 dinara predstavlja istorijski maksimum dostignut krajem avgusta. Strani investitori su blago povećali udeo u ukupnoj i trgovini akcijama, na tridesetak odsto, a kada je o trgovini akcijama reč njihov udeo u kupovini bio je znatno veći, 47,7 odsto, dok je u prodaji pao ispod 15 odsto. Rajfajzenbank Beograd je u vrednosti prometa učestvovao sa 10,5 odsto a u broju transakcija sa šest odsto. („Beta“ – „Pregled“)

Pogledajte još