Svaka pomoć dobrodošla, nepoznata ideja Tome File

SKOPLJE, 10. avgusta 2010. (Beta) - Makedonska pravoslavna crkva -Ohridska arhiepiskopija smatra da je dobrodošla svaka pomoć u pregovorima sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), ali da joj nije poznata ideja beogradskog advokata Tome File o formiranju lobi grupe koja bi pomogla u rešavanju spora o autokefalnosti.

"Načelno, svako ko može doprineti rešavanju ovog pitanja za nas je prihvatljiv. Kod nas postoji raspoloženje ali ne znam za SPC. Mi nemamo ništa protiv i bićemo zahvalni ukoliko se pomogne", rekao je agenciji Beta portparol Sinoda Makedonske pravoslavne crkve, vladika Timotej.

Beogradski advokat poreklom iz Makedonije Toma Fila izjavio je u ponedeljak makedonskoj televiziji Kanal 5 da zajedno sa makedonskim ambasadorom u Srbiji Ljubišom Georgievskim predvodi lobi grupu formiranu u Beogradu čiji je cilj "da vrh SPC popusti i dozvoli autokefalnost MPC-OA".

U Ohridskoj arhiepiskopiji nisu znali da kažu kada bi eventualni pregovori dve crkve mogli da budu nastavljeni. SPC i MPC vode višedecenijski spor oko statusa pravoslavne crkve u Makedoniji.

Pogledajte još