PROFESOR DR MARKO BUMBAŠIREVIĆ ISKRENO O STANJU VODITELJKE: Dea je dobro, cirkulacija u reimplantiranoj ruci je stabilna

- Najkritičniji period je prošao: Dea Đurđević je dobro, cirkulacija u reimplantiranoj ruci je stabilna, ali s obzirom na to da je reč o izuzetno teškoj povredi čupanja ekstremiteta, moramo još dugo biti izrazito obazrivi.

Izjavio je akademik profesor dr Marko Bubmaširević, specijalista ortopedije i traumatologije, odmah po izlasku sa intenzivne nege u Vojnomedicinskoj akademiji, gde je smeštena voditeljka Pink televizije koja je teško povređena u saobraćajnoj nesreći u četvrtak.

- Pacijentkinja još dugo mora biti pod stalnim monitoringom, koji podrazumeva praćenje različitih funkcija i parametara - kaže profesor Bumbaširević, inače i predsednik Evropskog udruženja mikrohirurga.

Prva 72 sata od hirurške intervencije, koja su istekla danas oko 14 časova, smatraju se najvažnijim u daljem oporavku, u smislu stabilizovanja cirkulacije u reimplantiranom ekstremitetu. Dea je već iz operacione sale u četvrtak izašla sa stabilnom cirkulacijom, ali to je moglo i da se promeni.

Profesor Bumbaširević od četvrtka u 14 sati, kada je završen izuzetno komlikovan zahvat reimplantacije ruke iščupane u visini pazuha, i opečene od trenja, sa teškim oštećenjima krvnih sudova, mišićnog tkiva i kosti, sa kožom otkinutom sa spoljne strane nadlaktice, svakodnevno tri puta posećuje Deu. On o tome ne želi da govori. Kaže samo da je za uspeh hirurgije ključno da se pacijent posle intervencije budno prati.

U prvoj fazi oporavka najvažnije je da se očuva stabilna cirkulacija u Deinoj levoj ruci, da se spreče eventualne infekcije i odumiranje tkiva usled teške povrede, a oporavak će biti dug. To je potvrdio i prof. Bumbaširević.

- U ovoj fazi ne može da se govori o tome da li će i koliko Deina ruka biti funkcionalna. Otežavajuća okolnost je što je amputirana visoko, i što su pokidani nervi. Ona ima i fiksator kostiju.

Tek kad zaraste rana, a u optimalnim uslovima, bez komplikacija, za to su potrebna dva meseca, i kada sraste kost, što može da traje mesecima, pa se skine fiksator, mogu da se preduzmu dalji postupci u procesu lečenja.

Dea će morati na još nekoliko operacija, a čeka je i dug proces rehabilitacije. Kako je potvrđeno, prvi sledeći zahvat mogao bi da usledi za nekoliko meseci.

Izvor: Novosti.rs
Foto: deadjurdjevic/Instagram

Pogledajte još