PREPORUKA NEDELJE: Tijana Marković – serija, film, vino, knjiga, restoran

Glumica Tijana Marković osnovne akademske i master studije završila je u Novom Sadu u klasi profesorke i popularne glumice Jasne Đuričić. Ove godine na 19. Međunarodnom festivalu u Umagu, dobila je prestižnu nagradu "Zlatni lav". Trenutno je stalni saradnik Srpskog narodnog pozorišta. U poslednje vreme publika je mogla da je vidi u seriji "Pogrešan čovek". Nedavno se vratila iz Libana gde je snimala kriminalističku seriju-film "Infiltration" u srpsko-arapskoj produkciji. Mlađana Tijana preporučila nam je seriju "Jutro će promeniti sve", omiljeni film, vino, knjigu i odvela nas je do svog omiljenog restorana "Fish&Zeleniš".

SERIJA

- Serija "Jutro će promeniti sve" potpuno je osvežila domaći serijski program i donela divnu, dirljivu i istinitu priču. Drugačija od svega što smo do sada gledali, ova serija je priča o mladim ljudima, njihovim borbama, problemima, o mojoj generaciji, kojom se malo ko danas bavi. Čovek kada napuni tu "tridesetu", polako počinje da se preispituje i sebi postavlja pitanja koja do tada u svojoj prividnoj bezbrižnosti nije mogao ni da nasluti. Gde sam ja u svemu tome? Da li sam se porodično ostvario, da li imam stalni posao, da li sam ispunio očekivanja svojih roditelja i svega onoga sto društvo nameće? Divni mladi ljudi, odlična režija, izbor muzike, serija nam je svakim novim kadrom dočarala duh Beograda, ljude koji čine taj grad, ljude koji odlaze, ali i oni koji se vraćaju, kao što je to učinio i Filip. Jutro možda nije promenilo sve, ali neke sigurno jeste.

FILM

- Teško je izdvojiti samo jedan film. Uglavnom kada me pitaju za preporuku nekog dobrog filma, odmah navedem nekoliko meni dragih reditelja i kažem: "Biraj - Lars Von Trier, Pol Tomas Anderson, Godar, Haneke, Felini, Tarantino, Tarkovski, Martin McDonagh, Nikita Mihalkov". Ono što mi je u poslednje vreme bilo interesantno i uzbudljivo da gledam jeste svakako novi film "Bez ljubavi", ruskog reditelja Andreja Zvajaginiceva. Film koji na vrlo surov način oslikava, upozorava i kritikuje sadašnji trenutak modernog drustva. Na pomalo i apokaliptičan način prikazuje sliku ruskog društva i pokreće sva pitanja i teme koje muče svakog čoveka. U svetu bez ljubavi, otuđenja i nedostatka komunikacije, čovek gubi svoju porodicu, sebe i svoj identitet.

VINO

- Ono što me prvo asocira na vino jeste aroma. Onaj trenutak kada čulom mirisa osetimo skup svih sastojaka u vinu. Jedno od tih je sigurno crveno vino Stari Zavet vinarije Janko iz Smedereva. Stari Zavet je veoma kompleksan, sa aromama crnih ribizli, suvih šljiva, kupina. Snažno, voćno vino, savršen balans u svakom smislu, punoća raskošnog ukusa.

KNJIGA

- Preporučujem knjigu "Zašto se niste ubili", Viktora Frankla, poznatog, priznatog psihijatra i osnivača jednog savremenog psihoterapijskog pravca – logoterapije. Knjiga, pre svega, govori o životu, a ne o smrti. O tome da život ima smisla u bilo kojim uslovima da se čovek nađe. Napisana je 1945. godine za samo devet dana. Frankl piše o svom iskustvu iz koncentracionog logora Aušvic, za vreme Drugog svetskog rata. Na vrlo iskren, jednostavan i dirljiv način otvara nam puteve ka traženju smisla života.

RESTORAN

- Ako ste ljubitelj mediteranske kuhinje, domaćeg vina i opuštene atmosfere "Fish&Zelenis" je pravo mesto za vas! Autentičan, zasnovan na mediteranskom načinu pripreme hrane, na svežoj ribi, plodovima mora, organskom povrću, domaćim testeninama, grčkim i dalmatinskim predjelima, salatama, maslinovom ulju i mediteranskim začinima. Odličan je za vegetarijance, ljude koji poste i jedu niskokaloričnu hranu, ali dopada se i pravim gurmanima.

Autor: Mario Badjuk
Foto: Nebojša Babić

Pogledajte još