Fifa vodi istragu protiv Pjongjanga

SINGAPUR, 11. avgusta 2010. (Beta-AP) - Svetska fudbalska federacija (Fifa) pokrenula je istragu o navodima da su vlasti Severne Koreje maltretirale neke igrače i trenere pošto je reprezentacija te zemlje izgubila sve tri utakmice na Svetskom prvenstvu.

Predsednik Fife Sep Blater rekao je danas novinarima u Singapuru da je to telo uputilo pismo fudbalskom savezu Severne Koreje tražeći informacije o navodnom maltretiranju igrača, kao i o nedavnom izboru novog predsednika saveza.

"To je istraga koja ima za cilj da nas informiše o izboru novog predsednika, i ako je to istina, o tvrdnjama nekih medija da su trener i pojedini igrači osuđeni i kažnjeni", rekao je Blater.

Kako je objasnio, posle te istrage, Fifa će odlučiti kako će dalje postupati.

Radio Slobodna Azija javio je prošlog meseca da su zvaničnici Severne Koreje pozvale reprezentaciju na sastanak u Pjongjangu kako bi kritikovali igrače zbog poraza od Brazila, Portugala i Obale Slonovača u takmičenju po grupama na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi u julu.

Igračima je tada naređeno, prema tim navodima, da za poraze okrive selektora Kim Jong Huna.

Radio je preneo navode jednog neimenovanog izvora i jednog kineskog privrednika, navodno upućenog u unutrašnju situaciju u Severnoj Koreji.

Predsednik fudbalskog saveza Azije Mohamad bin Haman danas je novinarima rekao da je u Severnoj Koreji prošlog meseca razgovarao sa četvoricom igrača i da oni nisu prijavili da je prema njima iko loše postupao.

"Bilo je nepotvrđenih navoda da su ti igrači bili izloženi mučenju ili nečem sličnom, ali ja to ne mogu da potvrdim. Nisam ništa video svojim očima niti sam čuo svojim ušima", rekao je Hamam.

"Možda će istraga Fife to razjasniti", dodao je taj zavničnik.

Pogledajte još