Državni potpis na CEFTA do 28. septembra

Srpski ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić ocenio je juče da će ratifikacijom Sporazuma o slobodnoj trgovini u jugoistočnoj Evropi (CEFTA) srpska ekonomija profitirati i da će Srbija dobiti više investicija.
„Nadam se da da je ovo samo prvi korak. Naš cilj mora da bude potpuna liberalizacija trgovine sa zemljama članicama Evropske unije“, rekao je on u Skupštini Srbije obrazlažući predlog zakona o ratifikaciji CEFTA, sporazuma koji predviđa formiranje zone slobodne trgovine do 31. decembra 2010. godine. Prema njegovim rečima, sve potpisnice CEFTA su ratifikovale taj sporazum, a poslednja će to učiniti Srbija.

Sporazum omogućava izvoz u treće zemlje proizvoda napravljenih od komponenti različitih zemalja CEFTA, naveo je Dinkić i dodao da je najosetljivije pitanje poljoprivrednih proizvoda, čija liberalizacija bi trebalo da bude do 1. maja 2009. godine. „Postoje odgovarajuća pravila koja treba da se primenjuju na sva javna preduzeća od 1. maja 2010. 

Sve članice do tog datuma treba da obezbede nediskriminaciju u sistemu javnih nabavki“, rekao je Dinkić. Ministar ekonomije i regionalnog razvoja je naveo da je u okviru CEFTA Srbija druga po snazi ekonomija, posle Hrvatske i dodao da očekuje da će CEFTA biti ratifikovana do 28. septembra. CEFTA predviđa ukidanje carinskih ograničenja za industrijske i poljoprivredne proizvode u zemljama regiona najkasnije do 2010. godine. Sporazum CEFTA su 19. decembra 2006. godine potpisale Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Srbija, Crna Gora i UNIMK u ime Kosova. („Pregled“)

Pogledajte još