Davor Janjić priprema rediteljski debi

Glumac i Sarajlija Davor Janjić, koji više godina živi u Sloveniji, posetio je ove godine Sarajevo Film Festival i "Dnevnom Avazu" otkrio da priprema rediteljski debi o ratu u BiH.

Glumac Davor Janjić ovog leta je, na kratko barem, izašao iz "ilegale" i posetio popularni Sarajevo Film Festival. Sada već 41-godišnjak, Janjić je poznat po izuzetno ostvarenim ulogama u filmovima "Nataša", "Ovo malo duše", "Život sa stricem", "Autsajder" i "(A)Torzija". Danas, kako je ispričao u intervju za "Dnevni Avaz", živi u Sloveniji gde "glumce više cene možda ne emotivno, ali materijalno sigurno".

Iako je uživao u svom boravku u Sarajevu gde je posetio roditelje i prijatelje, Janjić o povratku u Sarajevo kaže:

- Odlučite jednom da više nećete živjeti negde i odete negde drugde. Nemam ja ništa protiv ovog ovde, ali imam drugi život na drugom mestu, što je potpuno normalna stvar. Volim ja sve ovo ovde. Ako bih došao ovde, morao bih se svakog dana boriti, to bi morao biti rat protiv politike.

Poslednja dva filma koja smo u Beogradu gledali sa Davorom Janjićem bili su "Petelinji zajtrk" u kome mu je partnerka bila Severina i "Poslednji valcer u Sarajevu" koji je snimio davne 1990. godine, ali ga, na žalost, nismo videli ni na jednoj od premijera. Na pitanje "Dnevnog Avaza" zašto ga nije dugo bilo u bosanskom filmu, Janjić odgovara:

- Ima tu prostora i za druge ljude. Okrenuo sam se malo drugim kinematografijama. Dogovaram i neku seriju. Dobio sam nekoliko ponuda i na Festivalu. Ali, znate kako je - to prvo morate pročitati, videti imate li vremena... Opekao sam se nekoliko puta i ne bih više volio da radim stvari koje me ne zadovoljavaju potpuno.

Međutim, najprijatnije iznenađenje jeste da Janjić trenutno priprema svoj rediteljski debi - priču o ratu u BiH pod nazivom "Bosanske basne". O ovom filmu koji naziva svojom "opsesijom", Janjić kaže da je "zanimljiva priča ispričana na jedan drugačiji način da bismo prikazali šta se nama ovde dogodilo", a "svaku od priča pokreće jedna od životinja koje su živele ovde".

Scenario Janjićevog prvog susreta sa poslom iza kamere će pisati više ljudi, a radi se o skupom projektu koji je tek ulazi u pripreme, te je prva klapa planirana tek za leto 2011. godine.

Inače, Janjić je već deset godina u vezi sa rediteljkom Urškom Žnidaršič.

A kada ćemo Janjića konačno videti u Beogradu? Nadajmo se ne tek s filmom "Bosanske basne".

Katarina Milovanović

Pogledajte još