Ministarstvo poljoprivrede krivi Salford za nestašicu mleka

BEOGRAD, 11. avgusta 2010. (Beta) - Nestašica mleka na tržištu Srbije je rezultat špekulativnih radnji investicionog fonda Salford, u čijem sastavu posluju Imlek i Subotička mlekara, saopštilo je u sredu Ministarstvo poljoprivrede.

U saopštenju se navodi da je Komisija za zaštitu konkurencije dva puta utvrdila monopolski položaj Salforda na tržištu i naglašava da je "Ministarstvo poljoprivrede ponovilo zahtev Komisiji (o utvrđivanju monopola)" i da očekuje hitnu reakciju nadležnih organa.

Kako je istaknuto, Ministarstvo poljoprivrede će i ubuduće podržavati poljoprivrednike koji se bave stočarstvom i "nema nameru da pare iz budžeta stavlja u džep investicionim fondovima, čiji je cilj samo zarada, a ne razvoj i strateško vezivanje za mlekarski sektor".

Ministarstvo poljoprivrede ima svakodnevne kontakte sa Centralnom asocijacijom proizvođača mleka, ističući da su sve uredbe vezane za razvoj mlekarskog sektora za 2010. godinu pisane su zajedno sa predstavnicima te asocijacije, piše u saopštenju. Naglašeno je da se sve subvencije redovno isplaćuju i za razliku od zemalja u okruženju, pored premije za mleko, Ministarstvo godišnje daje 12.500 dinara po kvalitetnoj muznoj kravi.

Pogledajte još