JAPANCI DONIRALI 50.000 TONA ZASTARELIH UREĐAJA: Olimpijske medalje u Tokiju 2020. biće napravljene od elektronskog otpada

Sve medalje na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama narednog leta u Tokiju biće napravljene od recikliranog elektronskog otpada – uključujući odbačene pametne telefone, digitalne kamere, tablete i laptopove, objavili su organizatori.

Zvaničnici organizacionog odbora saopštili su da će do kraja marta prikupiti dovoljno zastarelih elektronskih uređaja kako bi izvukli potrebnu količinu zlata, srebra i bronze za izradu svih medalja koje će biti dodeljene sledeće godine, piše Gardijan.

Stanovnici iz svih delova Japana proteklih meseci donirali su gotovo 48.000 tona elektronskog otpada. Kako se navodi, sakupljeno je više od pet miliona mobilnih telefona.

U gotovo svim većim japanskim gradovima bili su postavljeni punktovi za prikupljanje nepotrebnih elektronskih sprava.

Samo do juna prošle godine iz njega je prerađeno 2.700 kilograma bronze, više od 30 kilograma zlata i 4.100 kilograma srebra.

Iako još nisu prikupili potrebne količine zlata i srebra, ali imajući u vidu elektronski otpad koji još nije stigao do njih, u organizacionom odboru Olimpijskih igara u Tokiju veruju da će imati dovoljno materijala za postizanje cilja.

Ovaj koncept je bio primenjen i na prethodnim Olimpijskim igrama u Rio de Ženeiru 2016. godine, ali tada je samo 30 odsto srebrnih i bronzanih medalja bilo izrađeno od recikliranih materijala.

Olimpijske igre će biti održane u japanskom glavnom gradu, Tokiju, od 25. jula do 9. augusta 2020. godine. To će biti drugo izdanje Olimpijskih igara u ovom gradu, posle onog iz 1964. godine.

Izvor: RTS
Foto: Logo/Promo

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.