Nemačka poručila skenere od proizvođača kasetnih bombi

BERLIN, 11. avgusta 2010. (Beta) - Nemačke humanitarne i mirovne organizacije oštro su u sredu kritikovale odluku nemačke Savezne policije da dva skenera za detaljni pregled putnika na aerodromu u Hamburgu kupi od američke kompanije L3 Komjunikejšns (L3 Communications) koja proizvodi i kasetne bombe.

Ta kompanija je, prema navodima mirovne organizacije Pax C h r i s t i, jedna od samo šest firmi na svetu koje još proizvode kasetne bombe.

Prvog avgusta ove godine je na snagu stupila konvencija Ujedinjenjih nacija (UN) o zabrani proizvodnje, posedovanja i korišćenja kasetnih bombi. Taj dokument je potpisalo 107 država (među kojima nisu SAD, Rusija i Kina), a Nemačka spada među 37 zemalja koje su konvenciju ratifikovale.

Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova u Berlinu u sredu je potvrdilo navode medija da su skeneri kupljeni kod sporne firme, ali su ukazali da je reč samo o probnoj upotrebi. Ukoliko se uređaji pokažu kao korisni, Vlada će o kupovini odlučiti na uobičajeni način, raspisivanjem konkursa. Mirovne i humanitarne organizacije uprkos tome Vladi u Berlinu prebacuju licemerje i dvostruki moral.

Pogledajte još