Županijski sud u Zagrebu odobrio izručenje Kalinića

ZAGREB, 11. avgusta 2010. (Beta) - Vanraspravno veće Županijskog suda u Zagrebu odlučilo je da postoje sve pravne pretpostavke za Kalinićevo izručenje, objavio je Vjesnik u sredu.

Sudsko veće je odlučilo da je zahtev Srbije opravdan i u skladu sa ugovorom potpisanim 29. juna o međusobnom izručenju okrivljenih i osuđenih za organizovani kriminal i korupciju.

Kako navodi Vjesnik, Veće je utvrdilo da se Kalinić tereti za teška krivična dela organizovanog kriminala, kažnjiva i prema hrvatskim zakonima, za koje ne važi zastarevanje i nije predviđena amnestija.

Kalinić, koji ima dvojno državljantsvo, može uložiti žalbu Vrhovnom sud Hrvatske u roku od tri dana. Ako i Vrhovni sud potvrdi postojanje pravnih pretpostavki za izručenje, konačnu odluku donosi ministar pravosuđa.

Srbija je izručenje Kalinića tražila 11. juna, tri dana posle njegovog hapšenja u Zagrebu nakon što je na jezeru u Rakitju na njega pucao drugi osuđenik za Đinđićevo ubistvo Miloš Simović.

Kaliniću u Hrvatskoj, gde se krio više godina, nije određen ekstradicioni pritvor, već pritvor zbog falsifikovanja dva pasoša i smešten je u zatvorsku bolnicu.

Kalinić se protivi izručenju jer smatra da u Srbiji ne bi imao fer suđenje.

Kalinić je osuđen za 30 i 40 godina zatvora za ubistvo Zorana Đinđića i niz drugih ubistava koje je počinio zemunski klan.

Hrvatska i Srbije potpisale su 29. juna u Beogradu Ugovor o međusobnom izručenju osoba koje su okrivljene i osuđene za organizovani kriminal i korupciju. Sporazum se privremeno primenjuje od potpisivanja, a zvanična primena počeće posle njegove ratifikacije u obe države.

jjj/rpe

Pogledajte još