ŠTA ZNATE O MUŠKIM? Postoje tri vrste suza

Plačete bez razmišljanja o prirodi suza i njihovim osobinama. A trebalo bi, s obzirom na to da postoje tri vrste, u zavisnosti od njihove svrhe.

Bazalne suze služe za zaštitu očiju i stalno su prisutne. Refleksne se javljaju kao odgovor na fizičke iritacije, kao u slučaju seckanja crnog luka, upadanja truna u oko, dima, nečeg ljutog... Emocionalne se javljaju u trenucima tuge i radosti.

Naučnici sa Univerziteta Pensilvanija naveli su nekoliko karakterističnih razloga za plač:

- Ustanovljeno je da stres utiče na učestalost plakanja, tačnije teskoba koju određena osoba u tim trenucima oseća. Učestalo plakanje može da bude i znak depresije, koja se najčešće prepoznaje po gubitku energije i apetita, poremećaju raspoloženja i osećaju tuge.

- Iks hromozomi su razlog što žene češće plaču u odnosu na muškarce. S druge strane, muške suze su krupnije od ženskih, zbog čega pripadnicama nežnijeg pola treba manja količina suza da bi potekle niz obraze. Baš zbog toga što su krupnije, muškarcu je lakše nego ženi da ih obriše ili prikrije.

- Suze naviru na oči i u trenucima umora i neispavanosti. Osobe koje u proseku spavaju između četiri i pet sati s vremenom postaju tužnije i razdražljivije, pa lako briznu u plač, čak i kada naizgled ne postoji konkretan razlog za takvu vrstu emocionalnog pražnjenja.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još