Model Južnog Tirola prihvatljiv za Prištinu i Beograd

0

PRIŠTINA, 12. avgusta 2010. (Beta) – Ostvarivanje modela Južnog Tirola za severni deo Kosova, nastanjen mahom Srbima, izgleda nailazi na pozitivan prijem u Prištini i Beogradu, piše u četvrtak dnevnik "Koha ditore", pozivajući se na diplomatske izvore.

PRIŠTINA, 12. avgusta 2010. (Beta) – Ostvarivanje modela Južnog Tirola za severni deo Kosova, nastanjen mahom Srbima, izgleda nailazi na pozitivan prijem u Prištini i Beogradu, piše u četvrtak dnevnik “Koha ditore”, pozivajući se na diplomatske izvore.

Dnevnik navodi da se o tom modelu “razgovara u međunarodnim krugovima”. Taj predlog bi doveo do modifikacije plana Martija Ahtisarija dajući veća finansijska ovlašćenja severnom delu Kosova pri naplati poreza.

Takođe, četiri opštine u tom delu Kosova bile bi priznate kao posebna jedinica i imale bi veća ovlašćenja. Cilj promena je, prema diplomatama, poboljšanje života Srba u tom delu Kosova, a garanti ostvarenja tog dogovora bili bi Kosovo i Srbija.

Premijer Kosova Hašim Tači je pre dva dana pred medijima izrazio spremnost da se za sever Kosova nađe “integrativno rešenje”. “Mi imamo samo jedno rešenje – potpuno sprovođenje plana Martija Ahitsarija sa kreativnim idejama, sa idejama koje znače integraciju u smislu multietničnosti”, rekao je Tači.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.