MOJE PUTOVANJE IZ SNOVA: Ana Stanić – Oman

Popularna pop pevačica Ana Stanić skoro je zaokružila, posećenim mestima, svoju sobnu geografsku kartu. S obzirom na to da je po prirodi avanturista i putnik, što priliči njenom horoskopskom znaku, Strelcu, Ana je obišla veći deo sveta, a neke egzotične zemlje posetila je kao član Međunarodne organizacije za borbu protiv SIDE. Jedan od kongresa Organizacije bio je u Omanu što je Ana sa oduševljenjem dočekala, jer su joj upravo ljubav bliskoistočne zemlje. Našim čitaocima poželela je da, u ove hladne, zimske dane, svojom pričom donese vreo dah pustinje:

- Sultanat na Arabijskom poluostrvu nije bio skoro ni poznat turistima sve do 1970. godine, a zahvaljujući sultanu bin Saidu postao je pravi raj za brojne posetioce koji, sa svih strana sveta, rado posećuju ovu daleku zemlju. Opšti utisak, koji bih prenela čitaocima, da je to jedna od naljubaznijih i kulturnijih država sveta. Kada vide turiste, poput mene, bele puti, ne vuku za rukav, drže se dostojanstveno. Vrlo se srdačno osmehnu, svi odlično govore engleski, tako da se vrlo brzo izbriše granica između domaćina i turista.

SMEŠTAJ – kakav smeštaj je, po vašem mišljenju, najbolje rešenje?

- Možda baš nisam potpuno merodavna za ocenu smeštaja, jer ne znam kompletnu ponudu. Na Konferenciji, svi smo bili smešteni u luksuznim hotelima, sa bazenima i svim pogodnostima. Hrana je bila šarenolika, od tradiocionalne, do evropske, kao i veliki broj napitaka. Pored predavanja, radionica u okviru hotelskih kompleksa, svaki trenutak koristili smo za razne izlete i obilaske. Lokalci su vrlo prijateljski nastrojeni, uvek raspoloženi za ćaskanje sa strancima, kojima ne propuštaju da ponosno naglase da su njihovi putevi stari samo 10 godina, i da zemlja napreduje velikom brzinom.

HRANA – koja su vam bila omiljena jela - lokalni specijaliteti na tom putu?

- Moram da naglasim da sam oduševljena hranom koju sam jela tokom boravka u Omanu. Nisam neki mesožder, pre sam ljubitelj dobrih salata, predjela, morskih plodova kojih je bilo u izobilju, tako spremljenih, da mi i sada ide voda na usta. Njihova tradicionalna kuhinja poznata je po brojnim začinima, pa sam u Beograd donela pregršt začinskog bilja koje redovno koristim prilikom pripremanja obroka za svoje ukućane. Posebno bih izdvojila salatu od peršuna koju sada pripremam redovno u Beogradu. Peršun mora biti svež, jedar, sa mekanim i zelenim listovima, paradajz crven i zreo, ali ne mekan, gnjecav i voden. Ako ne možete pronaći mladi luk, onda ga možda možete zameniti crvenim lukom koji prethodno možete potopiti u vodi sa par kapljica limuna - nije isto, ali može da posluži. Predivan zdravi obrok, idealan za leto jer je osvežavajući.

PIĆE – u kojim napicima ste najviše uživali?

- Na prvom mestu to je bio sok od manga koji nemamo prilike da probamo negde kod nas. Prava poslastica je, kada se u svež sok, doda mleko, to daje jednu posebnu aromu. Uživala sam u čaju od svežih listova mente, jer na vrućinama nana baš lepo osveži. U Omanu sam probala njihovu verziju turske kafe, u koju dodaju začin kardamom i, evo sada, dok milsim o njoj, rado bih je popila da imam gde.

AKTIVNOSTI – kako ste najradije provodili slobodno vreme?

- Posebno bih izdvojila predele Vadi Šab i Vadi Bani Kalid. Vadi je isušeno rečno korito, a kod njih to predivno izgleda jer je u sred pustinjskih predela i neki od njih imaju i dalje vodu. Izdvojila bih i posetu pustinji i ulazak u beduinski šator, kao i jahanje kamile. Predivan je osećaj kad se osvrneš, vidiš samo pesak, ne znaš više koliki si put prevalio. Dodatni adrenalin podizala sam trkom džipova po pustinji. Obilazili smo i naseljena mesta, cunjali po bazarima, pijacama, kupujući sitnice za nisku cenu. Kada stignete u Muskat, iznajmite terensko vozilo, napravite zalihe potrepština i krenite u otkrivanje mnogih vadija ovog sultanata koja se nalaze u planinama i na nižim tačkama u pustinji. Većina slikovitih vadija nalaze se u planinama, a mnoga su na samo sat ili dva vožnje od Muskata.

NEXT TRIP – gde planirate sledeće da otputujete?

- Poduži je spisak, ali izvojiću neke prioritete, prvo što bih posetila, to bi bila Indija, ali ne kontinentalna već obalska. Zatim Njujork, koji nikada ne može da mi dosadi.

DREAM TRIP – koje mesto bi voleli da posetite tokom života?

- To je u prvom redu Patagonija i tom prilikom bih volela i da odem na jednodnevni izlet do Antarktika. Mnogo je tu lepote, tako da bih se podosta zadržala. Potom Japan, to mi je takođe životni san, kao i još neka neotkrivena bliskoistočna zemlja.

Autor: Mario Badjuk
Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još