LAKO UTONITE U SAN: Pet saveta da pobedite nesanicu

Izbegavanje telefona pred spavanje, regulisanje sobne temperature i mrak u prostoriji samo su neka od rešenja koja mogu pomoći ljudima koji pate od nesanice. Ukoliko ste jedan od njih, probajte da primenite neke od ovih saveta kako biste brže utonuli u san i izborili se sa ovim problemom.

Mrak

Svima nam je neophodan mrak u večernjim satima kako bi se podstaklo oslobađanje hormona melatonina. Melatonin je zapravo supstanca koja podstiče zdrav početak vašeg ciklusa spavanja. Ipak, u večernjim satima okupirani smo veštačkim svetlom kompjuterskih ekrana, pametnih telefona, televizora i slično. Ta veštačka svetlost tokom noći blokira normalno oslobađanje melatonina. Kao rezultat, vaš mozak ne zna da je noć. Pobrinite se da vaša spavaća soba bude tamna i da ne gledate prema izvorima jakog svetla u večernjim satima. Pokušajte da ugasite svetla u svom domu sat vremena pre spavanja i izbegavajte da gledate u ekrane računara i mobilnih telefona u to vreme.

Doslednost

Pokušajte da idete u krevet i da se budite otprilike u isto vreme svakog dana bez obzira na to da li je u pitanju radni dan ili vikend ili koliko ste dobro spavali prethodne noći. Ovo u vašem telu podešava tačno određeno vreme za spavanje i budnost. Mnogi od nas postavljaju alarm kako bi se probudili, ali možete i sami sebe da istrenirate za tako nešto. Neki ljudi smatraju da u usavršavanju ove prakse pomaže da se presvučete za krevet i da operete zube najmanje sat vremena pre spavanja.

Temperatura

Osnovna temperatura našeg tela treba da opadne kako bismo mogli da zaspimo i da bez većih poteškoća utonemo u san. Iz ovog razloga ćete uvek lakše zaspati u sobi koja je prohladna nego suviše topla. Iz tih razloga, održavajte temperaturu u spavaćoj sobi blago niskom tokom noći. Malo iznad 17 stepeni Celzijusovih je optimalno za većinu ljudi.

Ustanite iz kreveta čim se probudite

Nemojte dugo da ostajete budni u krevetu, barem ne više od 25 minuta. U suprotnom, vaš mozak će postepeno dobijati informaciju da ste se probudili umesto da tu informaciju odmah obradi, što bi se inače desilo da odmah ustanete.

Kofein i večernje dremanje

Izbegavajte dremanje i kofein u poslepodnevnim satima. Ove obe prakse ometaju spavanje. Kofein je psihoaktivni stimulans koji može da oteža vaše napore da zaspite, a takođe može da utiče i na to da se budite rano ujutro. Takođe, večernje dremanje će vas naterati da se probudite mnogo puta tokom noći i da ceo naredni dan budete neraspoloženi.

Izvor: B92
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još