Pušačice ''ravnopravne'' sa pušačima

Ako su tačna otkrića američkih epidemiologa i kancerologa, žene pušači mogu da odahnu: suprotno dosadašnjem verovanju, one nisu izložene većem riziku da obole od raka pluća nego muškarci sa istim pušačkim stažom

Istraživači su otkrili da je rak pluća ubica koji ne pravi razliku između polova jer ubija gotovo isti broj žena i muškaraca zavisnika od nikotina. "Nije nam jasno na osnovu čega su u nekim studijama iznete tvrdnje da veći broj žena od muškaraca oboljeva od raka pluća"- izjavio je dr Majkl Tun, glavni epidemiolog Američkog društva za borbu protiv raka koji je rukovodio istraživanjima. Po njegovom mišljenju, ova najnovija neočekivana otkrića trebalo bi da pomognu naučnicima da razrade široku strategiju koja će biti dovoljno uverljiva i jasna da osobama, bez ozira na pol, ukaže na rizike koje donosi zavisnost od nikotina. 

Američko društvo za borbu protiv raka procenjuje da je svake godine u SAD za smrt 160.440 osoba obolelih od raka pluća u 87 odsto slučajeva glavni krivac - duvan. Uprkos ovim brojkama pa čak i činjenici da je pušenje takođe najveći uzročnik srčanih i oboljenja krvnih sudova , oko 23 Amerikanaca i Amerikanki još uvek puši.Činjenica je da puši više muškaraca od žena pa je zbog toga i logično da ih veći broj i umire od raka pluća. Ali s obzirom da poslednjih godina počinje da puši sve više žena, i među ženskom "pušačkom populacijom" od sredine 60-tih godina prošlog veka zabeležen je porast broja oboljenja od raka pluća. 

Grupa naučnika iz Američkog društva za borbu protiv raka i istraživači iz Ginekološke klinike Brigam u Bostonu za svoj opsežan izveštaj istražili su istorijate bolesti 85.000 žena i muškaraca i objavili su ga u najnovijem broju stručnog naučnog časopisa "žurnal nacionalnog ištituta za rak". "Naši podaci pokazuju da žene u odnosu na muškarce nisu izloženije većem rizku oboljevanja od raka pluća - pod uslovom da imaju sličan 'pušački staž' ali i broj popušenih cigareta" - smatra dr Dijana Feskanič iz Ginekološke klinike u Bostonu.

(FoNet)

Pogledajte još