OSVOJILI I ŽIRI I PUBLIKU: "Šavovi" nagrađeni na 69. Filmskom festivalu u Berlinu

Foto: Promo

U konkurenciji od 37 filmova iz celog sveta Berlinska publika ovogodišnjeg Berlinala dodelila je drugu nagradu za najbolji igrani film u selekciji Panorama srpskom filmu "Šavovi" reditelja Miroslava Terzića sa Snežanom Bogdanović u glavnoj ulozi.

Film "Šavovi", reditelja Miroslava Terzića u produkciji West End production iz Beograda, već je osvojio nagradu stručnog žirija za najbolji evropski film "Panorame" i dobio je specijalnu podršku za evropsku distribuciju od strane Evropske Asocijacije Art House bioskopa.

Šavovi ce imati svoju nacionalnu premijeru 1. marta u okviru 47. FEST-a, a 14. marta će započeti svoj bioskopski život u Srbiji i Evropi.

- Svi kritičari, i naši i strani, koji su pisali o Šavovima posle svetske premijere na Berlinalu su istakli da film pored jakog umetničkog izraza i izuzetne glumačke kreacije Snežane Bogdanović i cele glumačke ekipe ima i veliki bioskopski potencijal. Ponosni smo što smo uspeli da napravimo film koji je osvojio i kritiku i publiku ovog značajnog festivala - izjavila je Milena Trobozić Garfield koja je zajedno sa Uliksom Fehmiu jedan od producenata filma "Šavovi".

Srpski film „Šavovi“ osvojio je nagradu Europa Cinemas Label kao najbolji evropski film u programu "Panorama", objavio je danas tročlani žiri. Ovo je petnaesti put da se na Berlinskom filmskom festivalu dodeljuje ova nagrada.

"Šavovi" će sada imati podršku mreže Europa Cinemas i bolji pristup bioskopskoj distribuciji zahvaljujući finansijskom podsticaju ovoj mreži bioskopa da uvrste ovu srpsko-slovenačko-hrvatsko-bosansko-hercegovačku koprodukciju na svoje repertoare.

U žiriju za ovu nagradu bili su: Juha Elomäki – Arthouse Cinema Niagara, Tampere, Finska; Daniela Zuklic – Thalia Programm Kino, Potsdam, Nemačka i Marlena Gabryszewska – Kino Elektronik, Varšava, Poljska.

Žiri je ovim povodom izdao sledeće saopštenje:

- Ovaj film je dobar primer moći filma kao vida umetnosti. Sjajna režija, fotografija, montaža i vrhunske glumačke kreacije. Ovaj film je zasnovan na istinitim događajima i pokazuje da postoji mnogo nepravde u svetu, ali, ako verujete u sebe i svoje emocije, možete da sruši te zidove. Priča slama srca. Kada pogledate ovaj film, on će dugo ostati u vama. Šta biste vi uradili da se to dogodi vama? Hrabrost lika majke u ovom filmu je istinski vanserijska. Sve čestitke reditelju Miroslavu Terziću.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još