ZA ZDRAVIJI I SREĆNIJI ŽIVOT: Praktikujte jogu čim se probudite

Ukoliko želite da budete zdraviji, snažniji i srećniji, vežbajte jogu! Idealno vreme je odmah nakon buđenja, a za početak vežbanja savetuju se vežbe disanja koje će telo nakon noćnog odmora obogatiti kiseonikom.

Joga se smatra prirodnim antidepresivom i priznata je kao alternativna medicinska metoda. Položaji joge uspešno jačaju psihu, leče nesanicu i otklanjaju hronični umor od svakodnevice. Uz to joga vežbe su dobre za jačanje imuniteta, regulišu varenje i drže krvni pritisak pod kontrolom.

Odmah pošto uradite vežbe disanja, pređita na izvođenje joga položaja ili asana.

DUBOKI PRETKLON

Izdahnite. Spustite ruke ispred sebe skroz do poda, tako da su vam dlanovi uz stopala, a glavom dotaknite kolena. Ako ne možete rukama da dodirnete stopala, lagano savijte kolena da biste to uspeli.

DISANJE NA NOS

Izdahnite i palcem desne ruke zatvorite desnu nozdrvu. Udišite na levu nozdrvu četiri sekunde, zadržite vazduh 16 sekundi. Zatvorite prstom i levu nozdrvu, oslobodite desnu i izdišite osam sekundi, udišite četiri i zadržite vazduh 16 sekundi. Oslobodite levu nozdrvu i izdišite osam sekundi... Ciklus ponovite pet do šest puta. Ova vežba disanja umiruje i jača nervni sistem i balansira rad celokupnog metabolizma.

STOMAČNO DISANJE

Fokusirajte se samo na stomak i grudni koš. Ostali deo trupa ne pomerajte prilikom disanja. Na izdisaj uvucite trbuh unutra, udahnite i opustite ga, pa ponovite isto. Uradite ovu vežbu disanja od pet do deset puta. Na ovaj način snažno se masiraju organi trbušne duplje, poboljšava rad srca, snižava povišen krvni pritisak i podstiče probava.

POLOŽAJ JAHAČA

Udahnite. Spustite se i ispružite desnu nogu iza, leva je savijena u kolenu ispred tela dok su dlanovi položeni u visini ramena na podu.

KOBRA

Iz ležeće pozicije udišući polagano formirajte položaj kobre.

POLOŽAJ MOLITVE

Spojite noge i uspravite se, sklopite ruke ispred sebe. Izdahnite.

OSMOKRAKI POZDRAV

Savijenih laktova spustite telo na podlogu, dok su vam dlanovi i dalje u širini ramena. Samo pet delova tela mora da dodiruje podlogu - stopala, kolena, dlanovi, grudi i brada.

SAVIJANJE UNAZAD

Udahnite. Ispružite ruke visoko iznad glave i savijajte se unazad koliko možete.

PAS KOJI GLEDA NA DOLE

Duboko izdišući podignite se u luk bez pomicanja ruku. Nožni prsti i pete vam moraju biti na podlozi.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još