ODLAZAK LEGENDE MODNE INDUSTRIJE: Preminuo Karl Lagerfeld

Nemački modni dizajner Karl Lagerfeld preminuo je danas u 85. godini života, javlja "Dojče vele" pozivajući se na francuske medije.

Bi-Bi-Si piše da se Lagerfeld nedeljama unazad nije osećao dobro, zbog čega je propustio nekoliko revija.

Ekscentrični kreator rođen je u Hamburgu 1938. godine, u bogatoj nemačkoj porodici, a u Pariz je emigrirao sa 14 godina, gde je i napravio veliki uspeh u svetu mode.

Njegovu karijeru obeležio je rad u tri velike modne kuće - Fendi (čiji je deo bio od 1967. godine) zatim Chloe, kojoj se priključio deset godina kasnije, a verovatno je napoznatiji po angažmanu za Šanel gde je dugi niz godina bio kreativni direktor. Imao je i modni bred pod svojim imenom.

Kreirao je kostime za pozorišta i opere u Firenci, Beču, Salcburgu i Monte Karlu. Bio je veliki ljubitelj fotografije. Neretko je sam slikao svoje modele, čak i objavio nekoliko knjiga sa svojim fotografijama, a zanimljvo je da su ga novinari zvali "Kajzer Karl".

Njegovi zaštitni znaci, kad je njegov lični izgled u pitanju, bili su lepeza, bela kosa vezana u konjski rep i crne naočare za sunce. Govorio je četiri jezika - nemački, francuski, engleski i italijanski.

Izvor: Blic.rs
Foto: Chanel - Printscreen/Youtube

Pogledajte još