Stav ambasadora o Haradinaju nije stav Norveške

HAG, 13. avgusta 2010. (Beta) - Vlada Norveške ogradila se od zalaganja svog ambasadora na Kosovu za privremeno oslobađanje Ramuša Haradinaja iz pritvora Haškog tribunala, naglasivši, da privatan stav ambasadora ne odražava stav zvaničnog Osla.

"Vlada Kraljevine Norveške želi da naglasi da lični stav ambasadora Svere Johana Kvalea, izražen u pismu (advokatu Haradinaja) Rodniju Diksonu, ne odražava nikakav stav Vlade Kraljevine Norveške u vezi s rečenim procesom", piše u pismu koje je norveška ambasada u Hagu u petak uputila Tribunalu.

U objavljenoj depeši, vlada u Oslu podvlači da je pismo ambasadora Kvalea braniocima Haradinaja bilo "privatno" i da je u njemu "izražen lični pogled na pitanje pretprocesnog pritvora Haradinaja".

Ambasador Kvale se u pismu odbrani Haradinaja, objavljenom u Hagu 9. avgusta, založio da bivši zapovednik OVK, optužen za zločine na Kosovu 1998, bude pušten iz pritvora Haškog tribunala do početka ponovljenog suđenja. U pismu, koje je poslao kao "privatni građanin", ambasador Kvale je "dao punu podršku" naporima branilaca da "Haradinaja vrate na Kosovo". Odbrana je pismo norveškog ambasadora priložila sudu u dodatnom podnesku u korist zahteva za privremeno oslobađanje Haradinaja.

Pogledajte još