Otvaranje izložbe Borisa Podreke

Izložba Borisa Podreke u Galeriji SANU u Beogradu je događaj od posebnog značaja, kako za samog arhitektu, tako i za sav kulturno - umetnički establišment ovog grada i regiona.

Uvodnu reč i istorijat projekta dao je gospodin Dinko Davidov, govoreći o Borisu Podreki kao Beograđaninu po rođenju i građaninu sveta po shvatanju. 

Dragim gostima i pravim poklonicima umetnosti obratio se gospodin Emil Briks (generalni direktor za kulturnu politiku u austrijskom Ministarstvu inostranih poslova), koji je govorio o povezivanju regiona u evropsku zajednicu a čija bi glavna spona bila kultura, jednim delom i kroz ovu izložbu.

Zatim se arhitekta Boris Podreka zahvalio svima koji su učestvovali ili potpomogli ovaj projekat, izrazivši iskrenu želju da kolorit zastupljen u njegovim radovima, može doprineti da sa ove izložbe ponesemo neke nove emocije i dobro raspoloženje.
I
zložbu je svečano proglasio otvorenom akademik Dejan Medaković koji je, govoreći o delu arhitekte, posebno istakao činjenicu da Podreka, iako je rođen u Beogradu, nije ostvario nijedno arhitektonsko delo u ovom gradu.

Nesvakidašnja postavka koja, osim maketa, sadrži digitalne printove - fotografije velikih formata, a za koju su zaslužni  A&H Haller (grafički dizajn i tehničko uređenje) čini poetiku autorovih radova izrazom idealnog spoja savremenog i tradicionalnog u urbanizmu i u arhitekturi.

Boris Podreka pripada graditeljskoj eliti umetnika, zato se iskreno nadamo da bi ova izložba mogla biti podsticaj za neki novi projekat ovog velikana realizovan ovde, jer on to zaslužuje jednako koliko i mi to s nestrpljenjem, iskreno priželjkujemo.

Dragan Kljajić
 

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.