Tržište piše pravila duvandžija

Predložene zakonske izmene imaju cilj da omoguće podizanje konkurentnosti srpske duvanske industrije, u kojoj je zaposleno oko 130.000 ljudi

Skupština Srbije juče je počela raspravu o izmenama Zakona o duvanu. Izmene su predložene radi usaglašavanja domaćeg zakonodavstva s pravilima Evropske unije, Svetske trgovinske organizacije i CEFTA sporazumom. Njima bi trebalo da se obezbede ravnopravni i stabilni uslovi za razvoj domaće duvanske industrije, povećanje produktivnosti i izvoz domaćeg obrađenog duvana i duvanskih proizvoda.

Ministar finansija Mirko Cvetković rekao je da zakon o duvanu reguliše veoma važnu oblast sa ekonomskog stanovišta, jer je u toj oblasti zaposleno oko 130.000 ljudi. Obrazlažući predložene izmene, on je rekao da su značajna sredstva investirana u tu oblast − oko milijardu evra, a da aktuelni procesi u regionu zahtevaju da se promeni postojeći zakon. „U regionu dolazi do intenzivnih promena, a već tri zemlje su članice Evropske unije ili su u statusu zemlje kandidata, ili su potpisale Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Većina su i članice Svetske trgovinske organizacije“, rekao je Cvetković.

Ministar je pozvao poslanike da glasaju za predložene izmene čiji je cilj stvaranje mogućnosti za podizanje konkurentnosti proizvodnje. U prepodnevnom delu sednice poslanici su, umesto o odredbama CEFTA sporazuma, postavljali razna poslanička pitanja predsedavajućem, između kojih o neisplaćenim dnevnicima, o tekstovima u istorijskoj čitanci za peti razred osnovne škole, plaćanju TV pretplate i TV prenosima skupštinskih zasedanja. Poslanici manjina Rajko Đurić i Riza Halimi protestovali su što po nekoliko meseci čekaju da ih prime pojedini ministri i upitali šta od predstavnika vlade treba da očekuju građani kada ni narodni poslanici ne mogu da ostvare svoja prava. Halimi je protestovao i što, kako je rekao, na graničnom prelazu Preševo nema ni jednog zaposlenog Albanca, a prelaz radi već 15 godina. („Pregled“)

Pogledajte još