Biće teško zaštititi svetinje na Kosovu

GORAŽDEVAC, 13. avgusta 2010. (Beta) - Vladika lipljanski Teodosije rekao je u petak u Goraždevcu da će biti veoma teško zaštititi manastire Srpske pravoslavne crkve na Kosovu koji su često na meti napada.

Povodom prenošenja nadležnosti obezbeđivanja manastira sa Kfora na Policiju Kosova, vladika Teodosije je novinarima rekao da je veoma teško unapred govoriti kako će to obezbezbeđenje da funkcfioniše, ali da ima čvrstu veru da će "Bog zaštiti svetinje" i da će one i dalje "živeti".

"Ovi manastiri su preživeli mnoge teške trenutke u svojoj prošlosti. I danas, kada nije nimalo lako, nadamo se u Boga da će naći načina i naći ljude koji će zaštiti i naše svetinje i one koji žive u njima", rekao je vladika lipljanski nakon pomena ubijenim srpskim dečacima u Goraždevcu kod Peći.

Prema njegovim rečima, manji manastiri na Kosovu poput Gorioča, Budisavaca, Zočišta, Svetih arhangela i Deviča su u dosta teškoj situaciji. "Pećka patrijaršija i Dečani su pod zaštitom Unesko i veoma su poznati manastiri. Nije lako ni njih zaštititi. Treba mnogo više snage, mnogo više kapaciteta da bi se ti manastiri mogli zaštititi", rekao je vladika.

Episkop Teodosije je naveo da manastire treba zaštiti, ne samo od razaranja, nego i od svakodnevnih krađa, upada, nasilništva što je, kako je naveo, poznato na tim prostorima.

Pogledajte još