Derivati skuplji za 1,5 dinar po litru

Na osnovu kretanja cene nafte na svetskom tržištu i kursa dolara juče su se stekli uslovi za poskupljenje derivata u Srbiji i to u proseku za oko 1,5 dinar po litru. Uredbom o formiranju osnovne cene derivata predviđeno je da se domaće cene benzina petnaestodnevno usklađuju sa cenom nafte na svetskoj pijaci i kursom američkog dolara.
Ukupna cena nafte, prema formuli iz Uredbe, zaključno sa jučerašnjim danom, poskupela je za više od 3,7 odsto, što znači da će Ministarstvo rudarstva i energetike poslati zahtev Ministarstvu trgovine i usluga i Ministarstvu finansija za primenu novog cenovnika. 

Tek po dobijanju saglasnosti od ova dva ministarstva i objavljivanju novog cenovnika u Službenom glasniku, koji izlazi u petak, 14. septembra, ispuniće se svi uslovi da se gorivo na benzinskim stanicama prodaje po novim cenama. To znači da bi nove cene mogle da se primenjuju od 14. septembra u ponoć.
Cena nafte je u poslednjih mesec dana beležila pad pa je gorivo na domaćim pumpama u dva navrata pojeftinilo, prvi put za oko jedan dinar, a drugi put, za oko tri dinara u proseku. („Pregled“)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.