Solidan „bilans“ kandidata

Interes za angažovanje nezaposlenih osoba na području Beograda posredstvom javnih radova iskazan je „solidnim“ bilansom prijavljenih kandidata i nosilaca projekta do 10. septembra koji su se evidentirali u Nacionalnoj službi za zapošljavanje − Filijala Beograd. 

Na konkurs se prijavilo devet organizacija koji su iskazali potrebe za angažovanjem oko 180 nezaposlenih. Među prijavljenim radovima nalaze se na primer − program sređivanja pretškolskih ustanova u Beogradu vredan 23 miliona dinara, uz mogućnost angažovanja 100 nezaposlenih lica, a nosilac projekta je Udruženje „Evropski put“. Ovo udruženje kandidovalo se i da reši probleme nalaženja posla za Rome iz raseljavajućeg naselja na Gazeli i da ih angažuje (40 potrebnih uglavnom nekvalifikovanih radnika) na sređivanju okoliša, a program je vredan 9,5 miliona dinara.

Opština Zemun pripremila je promociju razvoja turizma vrednu dva miliona dinara, ali i iskop i sanaciju kanala u Ugrinovcima, dok Arheološki institut priprema arheološke radove na Beogradskoj tvrđavi... 

Na promociji javnih radova koju je juče organizovala gradska uprava i Savet za zapošljavanje Beograda istaknuto je da je drugi rok za prijavljivanje projekata 10. oktobar, što je inače predviđeno javnim pozivom na nivou cele Republike objavljenim 19. jula. Na poštovanje ovih rokova, kao i ostalih uslova za obavljanje javnih radova skrenula je pažnju Tatjana Prijić iz Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj.

Za ovu godinu namenjeno je 220 miliona dinara za organizovanje javnih radova na području cele Republike, a pravo učešća imaju državni organi i organizacije, organi teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, javne ustanove i preduzeća, preduzetnici, privredna društva, nevladine organizacije, zadruge i udruženja građana, dakle svi koji obavljaju neki koristan ekonomski i društveni posao. Prijić je skrenula pažnju na problem oko 800 hiljada nezaposlenih uz odgovornost lokalnih zajednica da se angažuju na zapošljavanju teže zapošljivih grupa na svom „terenu“− žena, Roma, izbeglih, starijih osoba...
Na području Beograda u julu je bilo registrovano 115.000 nezaposlenih, aktivnim merama je obuhvaćeno 87.000 osoba sa evidencije, a javni radovi postali su dobra praksa za smanjenje nezaposlenosti istakla je Dušanka Milošević, direktor Filijale za zapošljavanje Beograda. Prošle godine realizovano je pet projekata − ozelenjavanje naselja Altina, Busije i Plavi Horizonti u Zemunu te nega nemoćnih lica u Domu zdravlja u Obrenovcu. Po pravilima, angažovani radnici dobijaju mesečnu platu u iznosu minimalne zarade, za NK lica suma se uvećava za poreze i doprinose, za osobe sa srednjom spremom taj iznos se uvećava za 15 odsto, za višu spremu za 30, a za visoku 45 odsto, uz plaćene troškove prevoza i obuke. („Pregled“)

Pogledajte još