MOJE PUTOVANJE IZ SNOVA: Ivana Đorđević – Austrija

Plavokosa atraktivna TV novinarka Ivana Đorđević svojom harizmatičnom pojavom privlači veliki broj gledalaca. Kao urednik "Grand magazina" i PR Lepe Brene više je pred očima posmatrača, jer je uvek uz jednu od najvećih balkanskih zvezda. Iako je, nakon završenih studija, planirala da se bavi političkim novinarstvom, ljubav prema estradi dovela ju je pred TV kamere "Granda" gde se snašla, prema sopstvenom priznanju, mnogo bolje, nego u svetu politike. Za sebe ističe da je pozitivac, mnogo voli da priča, upoznaje nove ljude i kulture, pa su joj i putovanja jedna od pasija. Za naše čitaoce, odabrala je svoje putovanje po Austriji, gde je u društvu prijateljice posetila Festival narcisa.

SMEŠTAJ – kakav smeštaj je, po vašem mišljenju, najbolje rešenje?

Kad smo kod smeštaja, najvažnije je da bude udobno i čisto. I da ima doručak ujutru. To su moji uslovi, da ne kažem "moja rajder lista". Lepo je kada je luksuzno sve oko vas, ali to nije preduslov da bi mi negde bilo lepo. Put u Austriju na Festival narcisa je bio sjajan povod da se upoznamo sa ovim delom sveta u proleće. Salzburg je početkom juna predivan i gde god da se krećete, uvek možete sesti na kolač, kafu, ručak. Bila sam smeštena u hotelu koji je nalik na barokne dvorce i uživala sam u nesvakidašnjem alpskom vazduhu jer je bilo toliko divno da je pravi ugođaj bio jesti napolju.

HRANA – koja su vam bila omiljena jela/lokalni specijaliteti na tom putu?

U mestašcetu Bad Auz , gde se održavao Festival narcisa, sa svojom drugaricom Gocom uživala sam u kobasicama i pivu. Austrijanci su majstori za uparivanje ovih ukusa. Gde god da smo išle tih nekoliko dana, to je uglavnom bilo na našem jelovniku. Izuzimam poneku šniclu i divne sireve koje smo uz odabrana vina uzimale za večeru.

PIĆE – u kojim napicima ste najviše uživali?

Mislim da su kafa i kolači nešto posebno kada vam se dogode u Austriji. Prvo i pre svega što doživljaj kafe nikada i nigde na svetu nije isti kao ovde. Ovde sve ima taj hedonistički šmek. Pritom, pošto je napolju ovoga puta za uslove Austrije, koju ja znam bilo jako toplo, umesto vode pila sam pivo! Jedino to je moglo da bude dovoljno osvežavajuće pošto gazirana pića ne pijem, a voda više nije bila dovoljna.

AKTIVNOSTI – kako ste najradije provodili slobodno vreme?

Jako volim da obilazim mesta na kojima nisam bila, ali i ona na kojima sam bila, a gde mi je uslovno rečeno, ostalo srce. Nisam klasičan šoping turista, jer šoping danas možete svugde da obavite, više volim da obilazim dvorce, isprobavam kolače, deugustiram vina i uživam u pogledu. Eventualno volim da se nađem sa prijateljima koji žive u državi u kojoj boravim. Ovoga puta u Sen Gilgenu na Danu grada iskoristile smo priliku da se prošetamo u dirndl nošnjama koje su zapravo jako, jako seksi. I ono što mi se naročito dopalo jeste što nošnje nose svi - od najstarijih do najmladjih! I muškarci i žene. S tim što postoji i jedna mala začkoljica kada je u pitanju vezivanje trake na ženskoj kecelji. Ako se veže sa desne strane, to je znak da je žena udata, kada je vezano pozadi, žena je udovica, a kada je vezano napred, u pitanju je devojka bez bračnog iskustva. Festivali u Austriji, pa i Festival narcisa su mesta na kojima sve vrvi od života! Parada skulptura od narcisa u gradu Bad Auze je za mene bilo nesvakidašnje iskustvo, jer je tih nekoliko dana sve podređeno veseloj, festivalskoj atmosferi.

NEXT TRIP – gde planirate sledeće da otputujete?

Jedna od mojih želja je svakako vezana za tople krajeve. Maldivi, Sejšeli, Tajland. Ne planiram nikada, iako bih volela jako u narednom periodu. Volim kada sam na nekoj tropskoj destinaciji u vreme kada je kod nas sneg. To mi je čista ekskluziva. Delimično sam sebi ispunila tu želju prošle godine u ovo neko vreme kada sam u Dubaiju plivala u decembru, dok je u Beogradu padao prvi sneg. Jako bi me obradovalo putovanje u Šarm el Šeik, jer je na tri i po sata leta od Beograda, a kupanje je moguće tokom cele godine.

DREAM TRIP – koje mesto biste voleli da posetite tokom života?

Moja velika želja je da vidim Kubu i Meksiko. Zadovoljila bih se i Floridom. Amerika mi deluje kao mesto koje bih volela da posetim u doglednoj budućnosti.

Autor: Mario Badjuk
Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još