I kupac PIM-a pod velom tajne?

Postoji namera da se PIM rasparča kako bi se neko dokopao kamenoloma, kaže predsednik Samostalnog građevinskog sindikata preduzeća Miodrag Milojević

Predstavnici sindikata preduzeća PIM „Ivan Milutinović“, kako kažu, „došli su do saznanja da je za firmu zainteresovan domaći kupac koji bi u konzorcijumu sa stranim partnerom kupio PIM“. 

Predsednik Samostalnog građevinskog sindikata preduzeća, Miodrag Milojević, izjavio je Tanjugu da se za tu firmu pojavio kupac i da bi zbog toga trebalo što pre da se raspiše tender. 

Prema njegovim rečima, Agencija za privatizaciju je pre desetak dana dobila pismo o nameri kojim je potencijalni kupac obavestio da je zainteresovan da kupi preduzeće sa svim obavezama. U slučaju kupovine kupac je naveo da ima nameru da zadrži kontinuitet proizvodnje, u narednih pet godina investira najmanje pet miliona evra i prihvati socijalni program predložen od strane firme i sindikata. Milojević nije želeo, zbog moguće potencijalne konkurencije, da navede o kom kupcu je reč ali je istakao da sindikat ima saznanja da je reč o solventnom investitoru koji je do sada kupio desetak firmi iz iste branše u lošem stanju i koje je kasnije postavio „na noge“.

„Restrukturiranje je trebalo da se završi do 7. novembra i da se do tada raspiše tender. Međutim, iako je Agencija u početku bila za tender pojavio se predlog da se prodaje imovina jer preduzeće ima velika dugovanja“, rekao je Milojević i ocenio da se „borba vodi oko kamenoloma, jer neki drugi kupci imaju nameru da se PIM rasparča a da se zadrži samo kamenolom“. 

Prema njegovim rečima firma vredi oko 22 miliona evra. „Kolika je visina dugova sa tačnom sigurnošću se ne može reći, jer je dosta fiktivnih dugova, ali su neke procene da su oni duplo veći“, kaže predstavnik sindikata. Veliki problem za ovo preduzeće predstavlja i 33 neisplaćene zarade. Zaposlenima i ljudima koji su otišli iz firme duguje se oko 11,6 miliona dolara deviznih i oko četiri miliona dinarskih zarada, odnosno u proseku oko 30.000 dolara po radniku. Milojević je naveo da će sindikati insistirati da kupac prizna obaveze prema zaposlenima.
Inače, PIM je u procesu restrukturiranja stao na noge, prosek plata se kreće oko 24.000 dinara. Prošle godine oslobodio se viška od 700 zaposlenih i u njemu sada radi 550 radnika. Kako je istakao Milojević, PIM bi bio još solventniji kada bi se naplatila potraživanja u inostranstvu (Libija, Irak, Bangladeš), od javnih preduzeća kojima je isporučen materijal a nije plaćen. („Pregled“ 14.09.2007.)

Pogledajte još