EU: Nedostajaće 20 miliona radnika

BRISEL, 14. septembar 2007. (FoNet) - Evropskoj uniji će u narednih 20 godina, prema ocenama Evropske komisije, nedostajati oko 20 miliona novih radnika koji se mogu dobiti jedino iz zemalja u razvoju.

Kako predlaže evrokomesar za pravdu Franko Fratini, imigranti bi dobijali takozvani plavi karton kako bi mogli da rade legalno u EU.

„Imigracija se ne sme smatrati za pretnju već za novi zadatak koji se može savladati samo dobrom organizacijijom“, izjavio je Fratini za londonski Fajnenšel tajms.

Kvalifikovana radna snaga bi, prema planovima Komisije, dobijala dozvolu boravka u EU na dve godine, koja bi se potom mogla produžiti. Posle pet godina takvog boravka u nekoj od zemalja Unije mogao bi se dobiti stalni boravak.

Nedostatak radne snage će se, prema Fratiniju, osetiti u svim kvalifikacionim grupama, a najteže će, zbog starenja stanovništva, pogoditi Nemačku, Italiju i Mađarsku.

EU će nastojati naročito da privuče više najkvalifikovanijih, jer od ukupnog broja visokokvalifikovaniih imigranata u SAD dolazi 55, a u EU svega pet posto.

Pogledajte još