fbpx

Palić

Idealno za sportove na vodi 

Palić, smešten osam kilometara istočno od Subotice, pravi je dragulj srpskog turizma. Svojevremeno mondenska destinacija, u rangu Opatije, Karlovih Vari i Sent Morica, skrasila se na obali Palićkog jezera. Tamo su se organizovanom turizmom bavili još u 19. veku. O tome svedoče brojne reprezentativne građevine, naročito luksuzni hoteli koji su do danas očuvali prestiž. Na Paliću je moguće zanoćiti u tim objektima, ali i u drugim vidovima smeštaja, a to su pansioni, salaši i čarde, te kućna radinost. Pogled mami Velika terasa, u blizini je Letnja pozornica i živopisno vikend-naselje. 

Palić se u pisanim dokumentima pominje prvi put 1462. godine kao pustara koju je mađarski kralj Matija Korvin poklonio majci. Predanje kaže da je jezero nastalo tek krajem 17. veka kada se iz arterskog bunara izlila voda koja je poplavila okolinu. Ubrzo je otkrivena lekovitost vode i blata, što se pročulo po celoj Evropi. Stoga je izgrađena banja sa kupalištem, kao i hotel „Trščara”. Na 10 hektara oformljeno je jezgro današnjeg parka, a 1869. do Palića je stigao i subotički tramvaj. 

Najvažnije akvitnovsti usmerene su ka jezeru. Na njegoj obali su kupališta Muški i Ženski štrand. Smatra se da je površina jezera najbolja za jedriličarstvo i ostale sportove na vodi u celoj Evropi. Jezero je široko između 350 i 960 metara, a dugo više od osam kilometara, negov jugozapadni krak stiže do industrijske zone Subotice. Tokom revitalizacije 1975. podeljeno je na četiri zone, od kojih je najveća takozvana turistička. Dubina vode u proseku dostiže dva metra, jezero je bogato raznim vrstama ribe. Palićko jezero je zbog svojih karakteristika pod zaštitom države. 

Osim šetnje uz obalu, nezaobilazne su aleje Velikog parka, koji je oformljen davne 1840. Posetioci obavezno svraćaju i u tamošnji zoološki vrt, koji svakako nije navjeći, ali je za mnoge najlepši u Evropi. Za sportske aktivnosti (na suvom) tu su brojni tereni, a kuriozitet je i najstarije sačuvano tenisko izgralište na starom kontinentu, sagrađeno 1884. Iako je Palić očuvao duh mondenskog, to definitivno nije destinacija koja privlači samo stare. U ovom mestu održava se prestižni filmski festival i druge kulturne manifestacije. Klubovi i diskoteke mame u noćni život.

Posetu Paliću treba iskoristiti za obilazak obližnje Subotice, ali i autentičnih salaša i čardi u okolini Palićkog i Ludaškog jezera. U pravcu Horgoša nalazi se Cvetni salaš sa ergelom konja, jezerce u kome se može pecati i bazen. U blizini je i čarda Guljaš, uz koju je smeštena prva farma nojeva u našoj zemlji, te mali zoološki vrt. Vinarstvo u ovom kraju ima dugu tradiciju, zbog čega postoji i viteški red vina. Takozvana „vina s peska” moguće je probati u nekoliko vinskih podruma, poput onog u obližnjem Hajdukovu.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.