OPŠTE KULTURNO DOBRO: Građani Atine ne dozvoljavaju da im zaklone pogled na Akropolj

Obustavljanje radova i preispitivanje građevinskih dozvola za dve desetospratnice kod Akropolja u Atini rezultat je peticije građana koji su ustali u odbranu pogleda na najveću grčku drevnu znamenitost.

Ministarka kulture Mirsini Zorba je saopštila da je Centralni savet za Arheologiju doneo odluku o reviziji odobrenja za izgradnju te dve zgrade od kojih je jedna već podignuta, mada ne i završena, a druga se upravo gradi.

U donošenju te odluke je učestvovalo i Ministarstvo za zaštitu okoline. Ono je saopštilo da razmatra obustavljanje izdavanja građevinskih dozvola za sve radove u okolini Akropolja sve dok se ne preispita urbanistički plan koji bi trebalo da omogući i zaštitu tog zdanja, i njegovu vidljivost - pogled na njega.

Ministarka kulture je svoju odluku obrazložila stavom da je "pogled (vidik) opšte kulturno dobro koje se ni u kojem slučaju ne može pretvoriti u nečiju privilegiju".

U tom smislu, ukazala je Zorba, "čak i kada su privilegije zaštićene upravnim odlukama, pravilnicima i građevinskim uslovima, dužni smo da se odazovemo na protest društva građana u interesu pravne ravnopravnosti i osećaja pravičnosti".

Peticiju sa zahtevom za obustavljanje ili sprečavanje izgradnje zgrada koje ometaju pogled na Akropolj, od oktobra 2018. kada je pokrenuta, potpisalo je svega 4.000 građana, ali ove nedelje im se pridružilo još 13.000 stanovnika četvoromilionske Atine, te se država odazvala i postupila kako zahtevaju.

Udruženje građana ELLET ("Grčko društvo za okolinu i kulturu") koje je pokrenulo potpisivanje peticije, istaklo je da je "pogled na Akropolj koji dominira Atinom, deo identiteta našeg naroda, i deo evropskog nasleđa", te da je zaklanjanje pogleda "greška", a "priznavanje te greške Ministarstva kulture i drugih nadležnih i preispitivanje građevinskih dozvola je velikodušan gest".

Ipak, građani su ministarku kulture, zbog izdavanja "pogrešnog i protivzakonitog" odobrenja za izdavanje dozvole za izgradnju dve zgrade, tužili najvišem, Upravnom sudu Grčke čija se odluka očekuje.

Izvor: Beta
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.