SANJA MARINKOVIĆ: U Srbiji je postalo najbitnije koliko trošiš ili koliko drugi troše na tebe

Sanja Marinković već godinama uspeva da sa svojom emisijom "Magazin in" bude u samom vrhu gledanosti, na čemu joj mnoge kolege zavide. Neki pokušavaju i da je kopiraju, ali bez uspeha.

- Tajne nema. Verujem da su teme o kojima razgovaram sa gostima u često neformalnoj atmosferi, kao da smo kod kuće na kafi, jedan od razloga što je subotom u 17 sati televizija "Pink" u kućama milion gledalaca u Srbiji i dijaspori. Možda priče o roditeljstvu, uspehu ili muško-ženskim odnosima mnogima zvuče prozaično, ali svi smo mi srećni ili nesrećni u zavisnosti od toga koliko ljubavi imamo kod kuće, na poslu ili na ulici, a moja emisija govori upravo o tome. Što se mene lično tiče, oduvek sam bila vredna, posvećena, požrtvovana, istrajna i zahtevna kada je reč o očekivanjima i ciljevima koje sam sebi postavljala. Sa godinama se trudim da kod sebe izgradim i samopoštovanja i samopouzdanja, i tako menjam sebe na putu ka uspesima koje želim da ostvarim - kaže Sanja.

Veruješ li u prijateljstvo na estradi?

- Verujem u tezu da je prijatelj neko ko razume tvoju prošlost, veruje u tvoju budućnost i prihvata te onakvog kakav jesi. Nikako mi ne polazi za rukom da pronađem uverljiv odgovor na pitanje šta to tera žene da budu jedna drugoj konkurencija, bilo da je reč o estradnim pevačicama, političarkama, doktorkama, novinarkama… Nažalost, sve više je licemerja na javnoj sceni i onih koji sede jedni preko puta drugih, gledaju se u oči, a lažu. Trudim da ne robujem tabuima, predrasudama, tračevima, lošim tuđim mislima, lažnim prijateljstvima, tako da iskreno verujem da su prijateljice jedna drugoj vetar u leđa, motivacija i podstrek da se lakše i lepše korača kroz život. Život mi je mnogo lakši i lepši jer imam privilegiju da je Vesna Dedić moja prijateljica. Uz mene je 24 sata dnevno već skoro dve decenije.

Osim Ace Pejovića, koga još sa estrade možeš nazvati prijateljem?

- Vesna Dedić je moja najbolja prijateljica i jedina sa javne scene, a spisak onih koje volim i poštujem zaista je veoma dugačak. Sa Dragom Jovanovićem, Minjom Miletić, Kalinom Kovačević, Kalinićem, Ivom Štrljić, Cecom ponekad odem na piće ili kafu, ali u mom telefonskom imeniku ima još mnogo imena sa javne scene koja mi rado pruže podršku, daju savet ili su uz mene kada mi je potrebna pomoć.

Svi se žale da na estradi vladaju ljubomora i zavist, da li osećaš to na svojoj koži?

- Gde se izgubila formula kako biti dobar čovek jeste jedno od pitanja koja često postavljam svojim gostima. Zavist je, nažalost, postala bolest broj jedan u Srbiji. Epidemija da garderobom i materijalnim pokazujemo ko smo, šta smo, koliko imamo ili nemamo zahvatila je sve slojeve društva. Trudim se da svojim stilom života, odevanja i vrednostima koje negujem budem društveno odgovorna i pronađem meru sreće, da mi svaki dan bude ispunjen time, a ne nekretninama i torbama. Najveći uzroci depresije među ženama jesu pohlepa, ljubomora, zavist i žudnja za novcem i moći. Nemojte da vas tuđ uspeh boli već da vas motiviše. Volim da za uspešnije i pametnije od mene kažem da su na uzornom nivou a ne na zavidnom. U Srbiji je postalo najbitnije koliko trošiš ili koliko drugi troše na tebe, a ne kako si zaradio i koja si priznanja zaslužuo.

Kako se ti boriš protiv negativnih ljudi i zlobnih komentara?

- Nažalost, u modi je gaziti sve pred sobom, svakom pokazati srednji prst i reći u lice ono sto misliš. Sve ono što ja prezirem. Trudim se da pojačam aplauze, utišam kritike i loše komentare, da budem manje samokritična, da zavolim sebe, jer svaka žena, bila majka, baka, novinarka, ćerka, pevačica, ima veliko srce i još veću dušu. Žene u Srbiji imaju jedinstvenu snagu jer moraju celog života da se bore, ali nažalost, premorene su od obaveza, požrtvovanosti i očekivanja drugih.

Da li je bilo situacija da se zbuniš u emisiji?

- Naravno, anegdota, grešaka i trenutaka kada sam dekoncentrisana ima mnogo, ali ja volim da sa gostima u studiju razgovaram neformalno, često i na ti, tako da i svoje greške ostavljam u montaži. Volim da razgovor u studiju i za moju publiku deluje spontano i bez scenarija.

Imaš li tremu zbog nekog gosta? Da li je bilo neprijatnih situacija?

- Nemam tremu, ali i posle vise od 20 godina rada na televiziji imam odgovornost. U studio silazim 60 minuta pre početka emisije i dočekujem svoje goste spremna.

Da li si se nekada posvađala u emisiji ili izbacila gosta?

- Poštovanje, dogovor, ljubaznost, dobro raspoloženje i iskren odnos jeste ono što se trudim da negujem u emisiji, zato i pažljivo biram goste.

Ugostili si i mnoge Zadrugare, imaš li favorita?

- "Zadruga" je savršena kombinacija igre, sapunice i dokumentarne drame i postala je epidemija za TV publiku u regionu. Učesnici ovih programa, nažalost, gladni su svega. I para i slave i emocija i nežnosti i poštovanja, i često pokazuju karakterne osobine koje nisu društveno prihvatljive. Nemam favorite, ali često navijam da mlade devojke predstave sebe u naboljem svetlu i pokažu najlepše manire i osobine, ali nažalost, izgleda da su izgubile osećaj za stid, pa ostanem zbunjena njihovom spremnošću da utrčavaju svake noći u tuđe krevete, oblače se neprimereno, i pitam se koja ih muka natera da se ponašaju vulgarno.

Nedavno si ugostila Marka Miljkovića i Lunu Đogani, kako ti se čine kao par?

- Luna se sve češće smeje, prolepšala se, nije nervozna, optimistična je i čini mi se da se ponaša onako kako priliči njenim godinama. Verujem da je srećnija i zaljubljenija nego u prethodnoj Zadruzi. Bili smo svedoci njene naivnosti i sigurna sam da bi svaka mlada žena prestala da veruje u iluziju muškarca iskrenog u ljubavi posle patnje koju je doživela. Što se tiče Marka, verujem da je strast postojala prema Luni i pre ulaska u rijaliti, ali nije mu lako da stekne poverenje mlade devojke koja strahuje od razočaranja u ljubav.

Da li si Luni dala neki savet?

- Nažalost, sa učesnicima rijalitija "Zadruga" niko ne može da razgovara o takvim temama, pa ni ja. Inače, Marko i Luna su se posvađali pre početka snimanja "Magazina in", tako da su bili suviše okupirani svojim ljubavnim problemima.

Kako uspevaš da održiš takvu liniju? Kako izgleda jedan tvoj dan?

- Nisam opsednuta kalorijama, ne brojim zalogaje ni sebi ni drugima, ali veoma sam disciplinovana. Verujem u tezu da je hrana lek i trudim se da redovno kontrolišem želje i stanje svog organizma i tako pravim svoje obroke. Pomaže mi svojim savetima i iskustvom Marija Savić-Srećković. Tajna je i u redovnoj detoksikaciji organizma, koju radim jednom ili dva puta mesečno. Tri dana konzumiram isključivo proteinske napitke, koje sam kreirala u saradnji sa Marijom Đurovski, stručnjakom za holističku ishranu. Ovaj proteinski program detoksikacije by Sanja Marinković poklonila sam i svima koji su odlučili da zavole sebe i osećaju se lakše i lepše. Treniram tri puta sedmično, radim jogu jednom ili dva puta, počela sam da učim i akrobatiku, i stalno sebi postavljam nove sportske izazove.

Da li veruješ u ljubav?

- Život svake žene obeleže i prave i promašene ljubavi i nije lako danas sačuvati ljubav od svih iskušenja. Spadam u one žene koje se strašno zaljubljuju u muškarce koji im čine život lepšim i biram ih po meri moje duše. Volim da kažem svojim prijateljicama koje nemaju partnere da sačekaju nekoga sa kim mogu da budu bliske umesto da brzo i lako prodaju svoju slobodu i pristaju na manje od onoga što žele u životu.

Stalno putuješ, koja su ti mesta omiljena?

- Dubai, London i Madrid su po meri moje lakoće življenja, tamo se osećam kao kod kuće.

Koji su ti ciljevi i planovi?

- Trudim se da "Magazin in" zadrži svoje mesto na listi najgledanijeg tok-šou programa u regionu, radujem se novim radionicama pod nazivom "Bulevar ženskih tajni", koje ćemo organizovati u gradovima i selima Srbije od proleća, oštrim pero za novu knjigu, koja će, verujem, naći svoj put do srca i duše desetina hiljada čitalaca kao što je "Moja mera sreće". Posvetiću se ozbiljnije i novom konceptu koji kreiramo Marija Đurovski i ja pod nazivom "Budi zdrava i lepa".

Izvor: Alo!/Svet
Foto: sanjamarinkovicofficial/Instagram

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.