Karpov dolazi u trodnevnu posetu Beogradu i Banjaluci

BEOGRAD, 15. avgusta 2010. (Beta) – Kandidat za predsednika Svetske šahovske federacije (FIDE) i legendarni prvak sveta Anatolij Karpov posetiće Beograd i Banjaluku.

Karpov će u sklopu svetske turneje u Beograd doputovati u utorak 17. avgusta, a dva dana kasnije otići će u Banjaluku.

U slučaju pobede Karpova u izbornoj trci, Srbiji će u administraciji FIDE pripasti mesto potpredsednika, a tu funkciju obavljaće reprezentativka Alisa Marić.

“Šahovski savezi Srbije i Republike Srpske su ranije uputili javnu podršku njegovoj nominaciji za, pa on neće doći da lobira za kandidaturu, već želi da sazna šta je to što bi buduća administracija FIDE mogla da učini za region koji je poznat po bogatoj šahovskoj tradiciji”, navela je Marićeva u saopšetnju.

“Poziv Karpova da preuzmem ulogu potpredsednika FIDE na njegovoj izbornoj listi vidim kao najveće priznanje u karijeri, ali i priznanje istorijskoj ulozi Srbije u svetskom šahu”, dodala je ona.

Izbori za predsednika FIDE održaće se krajem septembra za vreme Šahovske olimpijade u Hanti-Mansijsku. Protivkandidat Karpovu je aktuelni predsednik FIDE Kirsan Iljumžinov, političar iz Kalmikije koji tu funkciju obavlja 16 godina.

Kalmikija je deo ruske federacije.

Na Karpovljevoj izbornoj listi nalaze se predstavnici Rusije, SAD, Ukrajine, Malezije, Angole i Srbije.