PREPORUKA NEDELJE: Vjera Mujović – izložba, knjiga, serija, film, koncert

Atraktivna Vjera Mujović glumica je Narodnog pozorišta u Beogradu. Krajem prošle godine je u Moskvi, na festivalu "Zlatni vitez", igrala dve predstave: "Tvoja ruka u mojoj", o životu slavnog pisca Antona Čehova i "Mala crna haljina", o životu Koko Šanel. Naći će se u rolama Olge Kniper, slavnu glumicu i suprugu čuvenog pisca, te legendarnu modnu kreatorku.

Ona je i autor scenarija predstave "Mala crna haljina". Predstava "Tvoja ruka u mojoj" se igra u Operi i teatru Madlenianum, a "Mala crna haljina" u Domu Jevrema Grujića.

Vjera je nedavno u Beču, na nemačkom, a u Sankt Petersburgu na ruskom jeziku, igrala monodramu o Mini Karadžić. Pamtimo je po ulozi Rajne iz serije "Moj rođak sa sela", kao i brojnim pozorišnim rolama. Vjera je našim čitaocima predložila omiljenu izložbu, a kao rusofil, odabrala je roman slavnog ruskog pisca Dostojevskog "Idiot", seriju "Alo, alo!", poljski film "Hladni rat" i koncert briljantnog Nemanje Radulovića na Mećavniku.

IZLOŽBA

- Omiljena izložba je "Ključ u ruci", japanske umetnice Čiharu Šiota, koju sam videla u maju 2015. godine u Veneciji. Izložba je bila deo Bijenala u Veneciji I, naravno, u japanskom paviljonu. Izložbu su činile dve drvene barke u kojima je bilo nekoliko stotina starih i odbačenih ključeva. Kroz prostor, a i u barkama, razapeto je nebrojeno mnogo tamnocrvenih vrpci. Kada sam ušla u taj čarobni prostor, doslovno sam se naježila, neverovatno uzbuđenje me je obuzelo. Taj doživljaj ne mogu da zaboravim! Posle sam istraživala rad ove japanske umetnice koja živi u Berlinu i opčinjena sam njenim osećanjem sveta.

KNJIGA

- Ne mogu da izaberem samo jednu knjigu. Kada bih morala, verovatno bi to bio "Idiot", Fjodora Mihajloviča. Ovo remek-delo sadrži sve: pricip ljubavi, smrti, života, borbe i buntovništva, beznađa. Ali, s druge strane, nema ništa luđe, dublje, istinitije i svedenije od Čehovljevih kratkih priča. Čitala sam ponovo knjigu "Beskrajni spiskovi" Umberta Eka, a "Roman o Londonu" čitam i uvek plačem, plačem.

SERIJA

- Iako sam odgledala mnogo savremenih serija - "Mladog Papu", "Berlin Babilon", "Male laži", "Narkos" i mnoge druge, jer zaista fanatično gledam filmove i serije, moram da izdvojim "Downton Abbey" i "Allo, allo". Pravili smo i tematsku žurku za mladence u stilu "Downton Abbey" serije. To je bilo tako ludo i dobro u ovom furioznom XXI veku. S druge strane, sa bratom obožavam da imitiram "british english" i serija "Allo, allo" je neprevaziđena, ne samo u tom smislu. Moram da izdvojim i prevod na srpski, titlovi su maestralni!

FILM

- Najnoviji film "Hladni rat" Pavela Pavlikovskog. Volim i ranije filmove ovog Oskarovca. Imala sam sreću da ga upoznam u Moskvi. Ovaj crno-beli film je baziran na stvarnoj ljubavnoj priči njegovih roditelja koji su u jako osetljivo vreme hladnog rata živeli u Poljskoj, voleli se strasno, razdvajali, razvodili, ponovo spajali. Ovo je beskrajno dirljiv i poetičan film, toplo ga preporučujem.

KONCERT

- Emir Kusturica je osnovao tri festivala: Kustendorf, filmski festival, pozorišni i Festival Boljšoj, festival klasične muzike koji se održava u julu mesecu na Mokroj Gori. Već nekoliko godina učestvujem na tom festivalu i prisustvovala sam veličanstvenim koncertima Nemanje Radulovića i Denisa Macueva. Opet nije samo jedan koncert, ali, šta da radim.

Autor: Mario Badjuk
Foto: Srđa Mirković/Promo

Pogledajte još