Manastir Hilandar: Hilandarski kolač - prevara za narod

BEOGRAD, 17. avgusta 2010. (Beta) - Kvasac koji se deli vernicima u Srbiji za spravljanje takozvanog Hilandarskog kolača je prevara za narod, a verovanje da taj kolač donosi sreću onima koji ga prave je čisto sujeverje i besmislica, saopštio je u utorak manastir Hilandar.

"Naziv 'Hilandarski kvasac' ili 'Hilandarski kolač' nema nikakve veze sa manastirom Hilandarom, niti to potiče iz manastira Hilandar", navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

Dodaje se da u tom manastiru postoji pekara u kojoj se peče obični, uglavnom polubeli ili crni hleb, i da se prilikom njegovog spravljanja koriste brašno, voda, so i običan kupovni kvasac, a nikada mleko i jaja niti "Hilandarski kvasac" jer tako nešto ne postoji.

Osim prevare vernika da postoji "Hilandarski hleb" i receptura po kojoj se građani savetuju da ga prave zabrinjava upravu manastira. Proces spravljanja "Hilandarskog kolača" naime traje 10 dana, uz korišćenje mleka i jaja, što znači da to narušava post u vreme ustanovljenih postova.

Pogledajte još