Ana za UNICEF

Neopisiva gužva, zakrčene ulice, školarci jure na sve strane, tu su i bebe u kolicima koje zbunjeno gledaju šta se to dešava. Dolazimo u osnovnu školu "Vladimir Rolović" gde je specijalni gost šesta teniserka sveta Ana Ivanović

Ana Ivanović postala je ambasador UNICEF-a, a svečana inauguracija održana je u osnovnoj školi, upravo zbog toga što će se Ana baviti obrazovanjem i zaštitom dece. Naša teniserka iskoristiće svoje ime i slavu da se uključi u promovisanje prava dece i mladih kod nas. Na taj način daće doprinos poboljšanju uslova u kojima deca i mladi žive kao i pozitivnim promenama koje se dešavaju u Srbiji.

- Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas ovde, jer nikada ni kao mala nisam razmišljala da ću da uradim ovako nešto. Ovo je veoma emotivan dan i jedan od najlepših dana u mom životu. Kada me je UNICEF pitao da se pridružim njihovom programu, nisam se dvoumila. Ono što me je motivisalo da se priključim u aktivnosti i rad UNICEFA je želja da pomognem deci koja su ugrožena. Volim decu i osećam potrebu da im pomognem u bilo kojoj meri u kojoj je to moguće, kao i da im se odužim za podršku koju mi pružaju i tako me motivišu da postignem još bolje rezultate - vidno uzbuđena i sa suzama radosnicama rekla je Ana Ivanović.

UNICEF-ovi ambasadori su javne ličnosti od integriteta iz sveta sporta, filma, muzike, pozorišta, spremne da učine sve što je u njihovoj moći da javno govore o problemima dece i mladih, da pomognu da se menjaju politike i strategije za decu, i da prikupljaju sredstva za programe UNICEF-a. Ana se sada pridružila ranije uspostavljenim Nacionalnim ambasadorima UNICEF-a - Aleksandru Saši Đorđeviću, proslavljenom košarkašu nacionalne i internacionalne reputacije koji je imenovan 2005. godine, i Emiru Kusturici, koji se UNICEF-u pridružio 2002. godine, promovišući dečja prava, promene i donošenje nacionalnih stragija u skladu s Konvencijom o pravima deteta.

Prava je sreća bila naći se u svečanoj sali, a stotinak klinaca nije marilo što ih je po troje sedelo na jednoj stolici. Oni sa malo manje sreće, celokupnu manifestaciju pratili su kroz prozor. Ni to nije bilo loše, jer nije mala stvar kad Ana Ivanović dođe baš u tvoju školu. Posle svečane priredbe, usledilo je slikanje i davanje autograma, a u dvorištu škole Anu je sačekao pravi špalir klinaca koji su skandirali "Ana, Ana...".

Ovom prilikom, Ana Ivanović je predstavnicima UNICEF-a uručila donaciju za program „Škola bez nasilja“ u vrednosti od 11.000 dolara. Zahvaljući ovoj donaciji, tri nove osnovne škole su uključene u program - „Vladimir Rolović“ u Beogradu, „Desanka Maksimović“ u Kovinu i „Vera Radosavljević“ u Negotinu.

Tekst: Jelena Antonijević
Foto: Igor Barandovski

Pogledajte još