Proizvodnja nafte počinje 2008.

Pomoćnik direktora za razvoj i istraživanje NIS−Naftagasa Milenko Milović najavio je juče da bi eksploatacija nafte na istražnoj bušotini „Melenci Duboko“ mogla početi 2008.

On je na Beogradskom sajmu kazao da su se dosadašnja istraživanja na toj bušotini pokazala pozitivna, tako da bi proizvodnja nafte na toj lokaciji mogla da počne naredne godine. Milović je kazao da je u Srbiji prošle godine proizvedeno ukupno 650.000 tona nafte, što je skoro šest puta manje od godišnje potrošnje, koja je oko 3,7 miliona tona.

Ovogodišnja proizvodnja nafte na domaćim bušotinama, prema procenama Milovića biće na nivou 2006. „Poslednjih desetak godina u Srbiji je prisutan trend smanjenja proizvodnje nafte, pa zbog toga veća pažnja treba da se posveti koncesionim istraživanjima kojih za sada jedino ima u Angoli“, naglasio je Milović. Sa koncesionih polja u Angoli, kako je dodao, Naftna industrija Srbije godišnje proizvede oko 90.000 tona nafte. Milović je naglasio i da su za Srbiju pored Angole posebno interesantna i koncesiona tržišta Rusija, Jemen, Oman, Sirija, Sudan, Egipat, Tunis, Libija i Iran, ali da bez podrške resornih ministarstava NIS ne može sam u ta istraživanja. („Pregled“)

Pogledajte još