Kompanija „Vinoprodukt Čoka“ kupila vinariju u Ohridu

Kompanija „Vinoprodukt Čoka“ iz Subotice objavila je juče na konferenciji za novinare u Međunarodnom pres−centru Tanjuga da je dokapitalizacijom postala vlasnik 50 odsto kapitala makedonske Vinarije Ohrid. Suvlasnik firme „Vinprodukt Čoka“ Željko Knežević rekao je da će ta firma u vinariju u Ohridu uložiti minimalno 1,2 milion evra, ističući da su dugoročno u planu i veća ulaganja.

Prema njegovim rečima, vinarija u Ohridu, čiji je drugi vlasnik makedonska firma „Eko invest“, ima kapacitet od pet miliona litara, ali su već počeli ulaganja u novu proizvodnju, kako bi povećali kapacitet na oko 10 miliona litara godišnje. 
„Vinoprodukt Čoka“ godišnje proizvede oko 2,5 miliona litara vina, a povod za kupovinu vinarije u Ohridu, kako je pojasnio Knežević, su sirovine i kvalitet na tom tržištu. 

„Vinoprodukt“ planira da produži ugovor sa Rusijom o izvozu na to tržište, dodao je Knežević i najavio je i da će u novembru početi pregovore i sa Kinom o izvozu pet miliona litara vina. Naš proizvođač vina je početkom ove godine potpisao ugovor i sa zagrebačkim „Badelom“ o distribuciji vina na hrvatskom tržištu. Vlasnik kompanije „Eko invest“ Dmitar Nikolovski iz Skoplja je rekao da ta kompanija postoji 10 godina i da se bavi isključivo vinarstvom. On je dodao da je cilj potpisanog ugovora sa „Vinoproduktom“ da se proizvodnja u vinariji u Ohridu modernizuje, a mogu se očekivati i novi brendovi. („Pregled“)

Pogledajte još